Automobili

Evo kineskog superautomobila koji želi da zaseni Rimac

Novi proizvođač se pridružuje sve širem pejzažu električnih superautomobila. Osnovana 2017. godine, kineska firma GAC Aion prešla je prekretnicu ove godine tako što je prvo predstavila LKS Plus SUV sa dometom od 1.000 km, a sada sa novim modelom sa impresivnom tehničkom specifikacijom: Hiper SSR.

Na papiru, ovaj automobil ima više nego dovoljno da se takmiči sa najmoćnijim električnim modelima na tržištu, počevši od čuvene Rimac Nevere , ili Tesla Model S Plaid i budućeg Roadstera.

Zapanjujući tehnički list
Dostupne su dve verzije: pogonska verzija sa jednim motorom postavljenim pozadi i “Ultimate” konfiguracija sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka.

Prva verzija razvija neverovatnih 1.241 KS, dok za drugu GAC Aion još nije dao zvanične podatke, barem za snagu. Što se tiče Ultimate-a, samo znamo da bi mogao da spusti od 0 do 100 km/h za 1,9 sekundi i da će imati koristi od maksimalnog obrtnog momenta od 12.000 Nm.

Performanse bi stoga trebalo da budu uporedive sa performansama Nevera ili Model S Plaid . Podaci najavljeni od 0 do 100 km/h su veoma slični. S druge strane, s obzirom na maksimalnu brzinu Rimac Nevere od 412 km/h, kineski sportski automobil će sigurno imati poteškoća da ih stigne, čak i ako, opet, brojke nisu objavljene.

Samo za Kinu
GAC Aion Hiper SSR je izgrađen oko monokoka od ugljeničnih vlakana i aerodinamički rad, kao što možete videti na nekoliko otkrivenih slika, je posebno uredan.

Unutrašnjost igra na kartu minimalizma, uz prisustvo šestougaonog upravljača i dva ekrana, jedan od 8,8 inča za instrumentaciju, a drugi od 14,6 inča za sistem infotainment.

Ovaj superautomobil će se prodavati isključivo u Kini po „umerenim“ cenama s obzirom na obećane performanse. GAC Aion pominje osnovnu cenu od 182.000 evra za pogonsku verziju i 240.000 evra za Ultimate. To je 4 do 5 puta jeftinije od Rimac Nevere naplaćenog za više od milion evra. Ostaje da se vidi da li je ovaj model zaista efikasan kao hrvatski superautomobil kao što može da kaže tehnički list.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close