Automobili

BMV – Domet od preko 1000 km sa 46KSKS ćelija

Nove okrugle ćelije iz BMV-a omogućile bi putovanje 1000 kilometara. Ali minhenski proizvođač ne želi da ide tako daleko za Neue Klasse, njegovu novu platformu koja će se koristiti na budućoj limuzini i budućem SUV-u. „Mislimo da ljudima nije potrebna takva autonomija“, rekao je portparol kompanije za Autocar .

Cilindrične ćelije 4695 i 46120 (prečnika 46 milimetara i visine 95 i 120 mm respektivno) treba da se koriste od kraja 2025. za Neue Klasse. Očekuje se da će ćelije “Gen6” ponuditi 30% veći domet od prizmatičnih ćelija pete generacije elektromotora (Gen5), koje se koriste u BMV iKs ili i4.

„Baterije Gen6 će nam dati 30% ili više dometa od našeg trenutnog Gen5, ali nećemo preći 1000 km [620 milja] dometa, čak i ako možemo. Ne mislimo da je takva autonomija neophodna“. (Tomas Albreht, šef efikasne dinamike u BMV-u)

Jučer u četvrtak, portparol BMV -a je potvrdio ove primedbe tokom konferencije za štampu kojoj smo prisustvovali u Minhenu. Čini se da BMV stavlja veći naglasak na brzo vreme utovara, a to je ono što Neue Klasse treba da isporuči. Prema članku Autocar-a, brzo punjenje bi trebalo da bude moguće sa oko 270 kV – budući modeli bi se stoga mogli puniti jednako brzo kao Porsche Taican sa svojom velikom baterijom . Kao i Porsche, Neue Klasse dobija sistem od 800 volti.

Prema BMV-u, nove ćelije imaju NMC hemiju i koriste manje kobalta, ali više nikla. Tokom događaja, Marie-Therese von Srbik, portparol BMV-a za baterije, nije želela da odgovori na našu hipotezu prema kojoj bismo otišli ​​od hemije NMC622 (sa niklom, manganom i kobaltom u odnosu 6:2:2) na NMC811 hemiju. Ali kao elektrohemičar, ona zna da ćelije imaju više od samo ta tri broja.

Na naše pitanje kako su ćelije hlađene, ona je odgovorila da je to zanimljivo pitanje na kojem još radi. Tesla koristi rashladnu traku u obliku zmije između ćelija, kako izveštava InsideEVs.com . Druga mogućnost bi bila ploča za hlađenje iznad ili ispod ćelija.

Na pitanje kolege u čemu je prednost ćelija 4695 i 46120 u odnosu na Tesline ćelije 4680 , fon Srbik je odgovorio: „One su veće“ . Veća površina omogućava bolje mogućnosti hlađenja. Ova izjava nas navodi na razmišljanje o rešenju trake za hlađenje namotaja, pošto ćelije ne nude veću kontaktnu površinu odozgo ili odozdo. Još jedna indikacija ovog sistema za hlađenje je plavi dizajn na levoj slici – on je na nivou ćelije, ne iznad ili ispod:

Kutija u kojoj su smeštene ćelije baterije sada je napravljena od čelika za cilindrične ćelije, dok je kontejner za prizmatične ćelije Gen5 napravljen od aluminijuma, objašnjava fon Srbik. Ovo omogućava ćelijama da preuzmu zadatke stabilnosti. Ćelije su sada direktno integrisane u bateriju bez prolaska kroz module (pristup od ćelije do paketa). Zatim se baterija ubacuje u karoseriju odozdo, što BMV naziva sistemom „pakovanje do otvorenog tela“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close