Automobili

Mamac podsticaja: Stellantis otvara još američkih gigafabrika?

Stellantis se udvostručuje (ili skoro). Nakon postavljanja dve gigafabrike baterija u Kanadi i Indijani (SAD), grupa i dalje razmišlja o Severnoj Americi. Zbog toga bi u Sjedinjenim Državama mogle da budu izgrađene još dve fabrike baterija za električne automobile.

Planove kompanije otkrio je izvršni direktor Karlos Tavares u razgovoru sa novinarima u Billi-Berclau (Douvrin) tokom inauguracije prve fabrike baterija u Francuskoj , koju je potpisao Acc (Automotive Cell Compani, zajedničko preduzeće Stellantis, Mercedes i TotalEnergies).

Bajden ponovo pobeđuje
Američki zakon o smanjenju inflacije ( IRA ) teži strategiji grupe , koja nagrađuje proizvode „proizvedene u SAD“ podsticajima za proizvodnju i kupovinu električnih automobila sastavljenih u Sjedinjenim Državama i opremljenih baterijama napravljenim od minerala izvađenih na Novom kontinentu ili u zemljama koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Vašingtonom.

U stvari, Tavares takođe potvrđuje da zakon stvara „veoma povoljne“ uslove za investiranje u Sjedinjenim Državama. Ako zaista stvori još dve gigafabrike, grupa će tako dostići četiri u Severnoj Americi (osim problema u Kanadi ), sa ciljem da od 2030. postigne globalnu proizvodnju od 400 GVh godišnje, kao i dekarbonizaciju svih aktivnosti do 2038. godine .

Zero emission Stellantis
Govoreći o dekarbonizaciji, Stellantis danas potpisuje partnerstvo sa Vulcan Energi , australijskim startapom specijalizovanim za proizvodnju litijuma sa nultom emisijom, kako bi pokrenuo „višefazni plan“ za razvoj novih geotermalnih projekata.

Cilj je da se poboljša energetski miks lokacije Stellantis u Miluzu u Francuskoj, gde se proizvode DS7, Peugeot 308 i e-308, 508 i novi automobili 408. „Prema trenutnim hipotezama, projekat bi mogao da obuhvati deo godišnje energetske potrebe industrijske lokacije počevši od 2026.

„Prva faza projekta, koja će se odvijati na južnom kraju oblasti Vulkan u dolini Gornje Rajne, uključivaće studiju pred-izvodljivosti (PFS), koja se odnosi na uspostavljanje obnovljivih geotermalnih energetskih postrojenja za lokaciju Stellantis. , koju izvodi Vulcan i koja će takođe proceniti potencijal za proizvodnju litijuma.

Ako bude uspešna, sledeća faza će za glavni cilj imati 3D seizmičko istraživanje i naprednije studijske i razvojne aktivnosti. U zavisnosti od uspešnih uslova PFS, Stellantis i Vulcan nameravaju da sprovedu projekat zajedno, na bazi 50:50.“

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close