Automobili

Dodge Hornet (2023) u testu: Kakva je korist od jeftinog Tonale klona?

Uzbuđenje i nerazumevanje kod Alfa Romea bili su veliki kada se saznalo da će Alfa Tonale takođe doći na tržište u SAD kao Dodge Hornet, gotovo nepromenjen. I povrh toga po znatno nižoj ceni. Ovo su žabe koje možete progutati s vremena na vreme kada ste deo velike korporacije kao što je Stellantis. I dalje nije lepo.

Uglavnom zato što Cuore Sportivo polaže velike nade u svoj kompaktni SUV. A u Evropi , Tonale je relativno uspešno počeo , glavni doprinosilac više od 100 procenata rasta do danas. Dostupan je samo za pretprodaju u SAD. Sa cenama koje počinju od 44.995 dolara. Hornet, s druge strane, počinje od 29.995 dolara. Bez šale.

Naš kolega Brandon Turkus iz Motor1.com USA otkrio je kako sve ovo utiče na prezentaciju vožnje najmanjeg Dodgea. Sumiramo njegove utiske.

Svako ko je bio oko nekog od njihovih gnezda zna vrlo jednostavnu istinu o stršljenima: oni su seronje. LJut od rođenja. I nekako se ne možete otresti osećaja da su rođeni upravo iz jednog razloga – da stalno bockaju stvari. Novi Dodge Hornet ima mnogo zajedničkog sa letećim bubama koje mu daju ime.

Jer ako Stršljen može bilo šta da uradi, to je napad, a njegovo oružje po izboru su snaga i obrtni moment. Dodgeov prvi pravi protivnik za automobile kao što su Honda CR-V ili Toiota RAV4 je predstavljen u avgustu 2022. i od tada nije bilo prilike da se svetu kaže da je ovo najmoćnije i najbrže (0 do 60 mph) vozilo u razredu spreman.

Za test, Dodž je poslao gomilu novinara na planinske puteve oko slikovitog Ešvila u Severnoj Karolini, a ni ovde proizvođač automobila nije krio svoju strast prema performansama. Bilo da se radi o paketu staza sa Brembo kočnicama i adaptivnim amortizerima ili o overboost funkciji za plug-in hibrid u varijanti R/T modela – Dodge želi da jasno stavi do znanja da Hornet nije samo još jedan kompaktni krosover.

Pitanje je samo da li to interesuje toliko kupaca u segmentu koji se uglavnom odnosi na prostor, potrošnju i cenu. Kolega Turkus kaže da sumnja.

brza provera 2024 Dodge Hornet R/T Plus
Motor: 1,3 litarski četvorocilindrični turbo/dva elektromotora
Performanse sistema: 288 ks / 520 Nm
0-60 mph: 5,6 sekundi (sa Povershot-om); 7,1 sekundi
osnovna cena: 41.590 dolara (38.200 evra)
Cena testnog automobila: 51.830 dolara (47.600 evra)
Hornet vozi samo na dva koloseka
Dok je Alfa Tonale već dostupna u Evropi u četiri varijante pogona (blagi hibrid od 130 i 160 KS, dizel od 130 KS i plug-in hibrid od 285 KS), Hornet će biti dostupan samo sa dva motora. GT dobija 2,0-litarski turbo benzinac sa 268 KS, R/T ima dobro poznati 1,3-litarski PHEV sa dva elektromotora i litijum-jonskom baterijom ispod haube.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close