Automobili

Za Mercedes će nestašica čipova trajati do 2023. godine

Očekuje se da će globalna nestašica poluprovodnika trajati do 2023. godine, izjavio je u sredu izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kelenijus. „Situacija sa poluprovodnicima je veoma prisutna i biće izazov za industriju tokom ove i sledeće godine “, rekao je lider na konferenciji Reuters Automotive Europe u Minhenu.

Uprkos volatilnosti tržišta, ovaj proizvođač premium automobila kaže da i dalje ima jaku knjigu narudžbi, dodajući da se čini da potražnja trenutno ne opada. Ola Kelenius je dodao da će, kako se prelazak na električna vozila nastavlja, Mercedes-Benz igrati “aktivniju ulogu” u svom lancu snabdevanja, idući sve do tačke ekstrakcije korišćenih sirovina.

„Ne zaustavljamo se na fabrikama baterijskih ćelija…moramo da upravljamo celim lancem, jer je toliko mnogo stvari u pokretu “, rekao je on. Biće potrebna decenija da proizvođač automobila prebaci svoje fabrike motora na potpuno električnu proizvodnju, dodao je Ola Kelenijus, koji je i dalje uveren da će se tranzicija odvijati uredno.

Na strani Folksvagena, želimo da budemo još manje optimistični . Prema rečima Arnoa Antlica, glavnog finansijskog direktora Folksvagen grupe, kriza poluprovodnika neće biti rešena pre 2024. Folksvagen, koji je predvideo oporavak u 2023, sada je pesimističniji, iako bi ova kriza trebalo da se smiri od trećeg i četvrtog kvartala 2022. sa poboljšanjem 2023. godine, ali bez ikakvog stvarnog rešenja strukturalnog problema.

Pored nestašice čipova, postoji i problem električnih kablova proizvedenih uglavnom u ukrajinskim fabrikama koje je usporio rat. Arno Antlic potvrđuje da su neke fabrike Folksvagen grupe prinuđene da uspore proizvodnju jer ukrajinski proizvođač kablova (nemački Leoni Ag, ur.) trenutno radi u jednoj smeni. (sa Rojtersom)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close