Automobili

VV Golf GTI Clubsport (2021) naspram VV Golf R (2021)

GTI Clubsport ili R – koji je golf boljih performansi?
Na dan isporuke testnog automobila, veliki delovi uredničkog tima Motor1.com sa užasom su gledali ogromnu količinu belog u garaži. Ma, hajde Volksvagen , stvarno sada? Dva golfa u nevinom blizancu traže naš test upoređivanja? Možda ćete ipak uspeti da naručite malo snežne oluje za fotografisanje kako biste našeg cenjenog fotografa Fabija zauvek zaludili.

Ali dobro, ako se malo potrudite, belom Golfu GTI Clubsport možete reći i beli Golf R. Ankete među kolegama / prijateljima / rođacima pokazale su da Serija 8 sigurno neće ući u istoriju kao najlepši od svih golfera. Takođe su pokazali da je klupski sport impresivniji od mnogo skupljeg R.

Inače, uzalud ćete tražiti značke klupskog sporta u klupskom sportu. Za to ćete dobiti usta epohalnih proporcija. Utisak vazduha Mammut, prerušen u prednju pregaču, ostavlja dobar utisak. Takođe hrani veći hladnjak (u poređenju sa standardnim GTI) obiljem sveže hrane. Na bokovima je i donekle loša nalepnica, veće izduvne cevi i impresivno dugačak zadnji spojler.

Kapsule – reklama
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Ovaj poslednji je takođe dostupan sa R-om, bar ako rezervišete paket performansi, koji košta 2.265 evra, a takođe uključuje zloslutni režim zanošenja i povećanje Vmak-a na 270 km / h. Inače, vrhunski model izgleda gotovo razočaravajuće normalno. Znam da je to deo filozofije, ali malo više “trkačkih” trka ne bi naškodilo R. Opcioni Akrapovićev zadnji prigušivač je vizuelno sumnjiv (ko je tako užasno razdvojio izduvne cevi) i zvučno bez značajne dodate vrednosti. 3.800 (!!!) evra, koje sa sigurnošću možete da uštedite.

Klupski sport oličava više nemirnih rezanaca. Trebalo bi da upali u ekstremne vruće okretnice oko Honde Civic Tipe R i Hiundaija i30 N , kao i buržoaska ograničenja VV-a, i sigurno će ukrasti bolne tržišne udele od Renault Meganea RS. I dok se standardni GTI još jednom pokazao pomalo rutinskim, ovde verovatno vidimo automobil koji su inženjeri zaista želeli da naprave.

Već postoji više od GTI-a sa plusom u pari (tačnije 65 KS i 30 Nm više). Clubsport je dublji, zategnutiji, ima veće, ali lakše kočnice, negativniji breg na prednjoj osovini i zahtevniju blokadu diferencijala – takoreći mehanički sistem, ali koji centralni računar govori kako treba da rasporedi sile između prednji točkovi.

Standardno sedi na pasivnim amortizerima, ali 1.045 evra za adaptivnu DCC šasiju je – kao i u R – novac dobro potrošen. Ne samo zato što vam pruža režim vožnje Nirburgringom kojim se možete pohvaliti prijateljima, već pre svega zato što automobilu daje mnogo širi spektar karakteristika vožnje i udobnosti.

Klupski sport sa vozačem teži 1.461 kilogram, što je tačno 90 kilograma manje od Golfa sa svim točkovima. Kada je u pitanju snaga motora, njima dvoje nije potrebno puno. Elektronika večitog dvolitarskog turboa EA888 može u R-Golfu osloboditi 10 KS i 20 Nm više. Prednosti vuče daju mu skoro drugu prednost od 0-100 km / h. Od tada bi to dvoje trebalo da budu približno isti. Oboje se osećaju jednako moćno do regiona najveće brzine kao što biste očekivali od 300+ PS vrata.

Mašina se broji, sada to znamo iz onoga što se čini na hiljade aplikacija, a ne jedan od najuzbudljivijih poboljšivača performansi, ali vrlo ujednačen, ne tako razigran lik ide ruku pod ruku sa puno potiska i potiska napred. To je sve vrlo, vrlo dobro, nema sumnje u to. Bez obzira na ubrzanje na papiru, jedinica ostavlja nešto spremniji i hitniji utisak u lakšim klupskim sportovima.

Što se zvuka tiče, oba golfa nam poslužuju prilično mlaku hranu. Ako volite zvuk koji je veštački naduvaniji od zabave na plaži u Majami Biču, možete naravno da pređete na sportski režim (on se još pogoršava u R režimu Golf R-a), a zatim vam kroz zvučnike u ušima stižu neodređeni zvuci, koji bi trebalo da prenose mušku sportsku. Pored toga, dolazi do uobičajenog treperenja izduvnih gasova pri ispuštanju gasa. Ali dobro, tako je to danas.

model VV Golf GTI Clubsport VV Golf R.
snaga 310 ks / 400 Nm 320 ks / 420 Nm
pogon Prednja vuča pogon na sve točkove
0-100 km / h 5,6 sekundi 4.7 sekundi
Vmak 250 km / h 250 km / h
Težina 1,461 kila 1.551 kila
Gume u testu 235/35/19 Bridgestone Potenza 235/35/19 Michelin Pilot Sport Cup 2
potrošnja Norma: 7,4 litara; Test: 9,1 litara Norma: 7,8 litara; Test: 9,4 litara
Osnovna cena 41.265 evra 49.260 evra
Cena testnog automobila 50.175 evra 67.205 evra
Čak i ako Golf R sa sobom nosi više mase i manje klasičnih huliganskih atributa, verovatno je zanimljiviji proizvod u pogledu dinamike vožnje. Haldek sistem pogona na sva četiri točka svojih prethodnika, koji je uvek bio pomalo dosadan i dosadan, istorija je. Umesto toga, dobavljač Magna sada daje rešenje sa dve spojke na zadnjoj osovini, koje ne raspoređuju snage samo sa severa na jug, već i između istoka i zapada. To znamo iz Mercedes-AMG A 45 ili Ford Focus RS.

Novi sva četiri točka već pokazao svoju snagu u testu za Tiguan R . U Golfu R, naravno, prednosti nastupaju još bolje, čak i ako ne sasvim jasno kao što se očekivalo. Posle iznenađujuće pozitivnog iskustva sa Tiguanom, imali smo opravdane nade da će značajno ravniji, lakši Golf, oslobođen svih SUV ograničenja, plesati i razvijati obrtni moment u našim srcima.

„Za mene Golf R kao vozački automobil deluje koherentnije i zanimljiviji od GTI Clubsport.“

U stvarnosti, R-genije nisu razvili divlji zabavni Halodri, samo vrlo dobar, vrlo ozbiljan automobil na licu mesta, koji, međutim, ima veću dubinu dinamike vožnje od bilo kog prethodnika. Čak bi i ambiciozni vozač mogao da živi s tim vrlo dobro.

Novi Golf R odupire se neobičnoj hipi izjednačavanja sportskih performansi sa brutalnom žilavošću ili hiperaktivnim ponašanjem upravljača. Ako gurnite traku tvrdoće zaklopke negde levo od „Sport“ u meniju ekrana, stvari će biti relativno dostojanstvene. A sam Bog zna da upravljanje nije naročito brzo, ali iskreno iznenađujuće koherentno.

Za to će uglavnom biti zaslužni još jednom izvanredni oblici Michelin Cup 2, koje na 19-inčnim modelima možete dobiti za dodatnih 1.000 evra, ali osećaj za rad prednje osovine sigurno postoji. Pored toga, zadnji deo gura dobro u zavojima. Nije agresivan, samo na način koji stvara okretno, kompaktno ponašanje u vožnji.

Ni ovaj Golf R ne odaje osećaj „ivice noža“ koji golica, ali komunicira jasnije i složenije nego ranije. Teče putem, stvara puno kontakata, izgleda teže nego ranije i ima vrednost, obavezujući karakter u svojim kontrolama, što pozitivno odskače od često pomalo nepristojnih sportista VV grupe.

Za mene je zato koherentniji i zanimljiviji kao vozački automobil od GTI Clubsport. Budimo iskreni – u svakodnevnom životu, na velikim udaljenostima itd., Nije bitno u koji ste od dva golfa stavili leđa. Barem sve dok je suvo i R ne može da odigra svoj potpuno ludi tempo „po svim vremenima, u svim uslovima na putu“. Oboje su milje ispred konkurencije u svemu što svakodnevno radite sa automobilom.

Da je to slučaj i sa GTI sa dodatnom oznakom „Clubsport“, s jedne strane je vrlo prijatno. S druge strane, odustajanje od malo više ludila i stava izgleda kao izgubljena prilika.

“Prilično nežna, oproštajna šasija GTI savršeno se nosi sa negostoljubivim uslovima prstena. Prednja osovina ima dovoljno zalogaja i nedovoljno upravljanje nije problem.”

Vozite klupski sport vijugavim seoskim putem na 70 procenata i verovatno ćete ga prilično brzo privesti srcu. Prilagodljive zaklopke prolećno čiste, omogućavaju dovoljno kretanja automobila, ali nikada ne gube kontrolu. Stisak je masivan, a bočni pokreti tela su vrlo dobro uravnoteženi. Možete zaista brzo da uđete i izađete iz ugla.

Klupski sport leti, a da pri tome ne mora previše da se trudi. Laska vozaču i vrlo se lako kreće vrlo brzo. Uzgred, i na Nordschleifeu, gde smo želeli da proverimo ko od njih dvojice ima bolji automobil na stazi.

Ako verujete u ulicu oko Prstena, sigurno je to bio GTI prethodnika. Na svakom uglu možete videti Clubsport serije 7 i njegovog naslednika GTI TCR . Očekivanja od 8er klupskog sporta verovatno će biti odgovarajuće velika.

I na prvi pogled ne razočarava. Prilično nežna šasija koja oprašta savršeno se nosi sa negostoljubivim uslovima prstena. Prednja osovina ima dovoljno zalogaja i nedovoljno upravljanje nije problem. Bridgestone Potenza je počeo da podmazuje tek nakon tri kruga zaredom. Oprošteno im je. Pored toga, tu je i sjajna kočnica sa malo dužim hodom pedale, ali vrlo dobrom upravljivošću i primernom izdržljivošću.

Jedini problem cele priče je taj što sam clubports jede Nordschleife kao da je proizvoljan program na njegovom premoćnom čvrstom disku. Upravljanje je precizno, ali relativno prazno. U poređenju sa drugim dvostrukim spojkama, DSG radi malo presporo i uz svo dužno poštovanje, dragi Volksvagenovi kontrolori, ali ova potpuno bez ljubavi vesla menjača u automobilu zvanom „Clubsport“ apsolutni su obraz.

Brava prednje osovine dobro radi, ali ne prenosi onu agresivnost poput sistema u Civic Tipe R, koji usisava vrh kao pravi turistički automobil. Sve u svemu, prema granici jednostavno postoji previše nedostatka komunikacije i veze, poslednji deo „Oh, to je strašno!“. Klubski sport je vrlo kompletan i prokleto brz automobil, ali nije događaj i to je šteta s obzirom na pozicioniranje.

Pretpostavio bih da bi klupski sport bio najekstremniji, radikalniji automobil koji vas nagrađuje sa više senzacija kada ga udarite preko trkališta. Ali na Nordschleife-u, R se zapravo oseća kao zaobljeniji i osetljiviji paket. Njegov upravljač ima veću dubinu i težinu, podržava izbor linije sa pokretnijim zadnjim delom i, generalno, vozač se jednostavno oseća bolje uključenim. Takođe ima lopatice za pomeranje koje su dostojne kompaktnog sportiste.

Inače, razlike u unutrašnjosti su više nego neznatne. Naš R je imao na raspolaganju izuzetno skup Nappa kožni paket (2.895 evra). Ista stvar čini apsolutno sjajno sportsko sedište pomalo klizavim, drugim rečima: U inače identičnom Alcantara sedištu od tkanine GTI, imate veću podršku.

Kao i uvek, prikaz digitalnih instrumenata je glavni primer prikaza i konfiguracije. Primarni primer „vratite nam dugmad i okretne tastere“ je ponovo informativno-zabavni sistem Golfa 8. Zaista ne želim da ga smatram lošim i nakon nekog vremena naviknete se na njega više-manje, ali to je još uvek toliko slabosti.

Šipka za kontrolu temperature, na primer, osetljiva je na dodir, ali ne pruža povratne informacije i nije osvetljena noću. Ko to smisli? I možemo li se molim te konačno rešiti ovih neizrecivih dodirnih površina na upravljačima? Svako ko vozi na trkalištu mora stalno da se nosi sa tim. A onda on prilagođava stvari. I na ekranu se pojavljuju obaveštenja. I to zaista odvlači pažnju. A to nije dobro.

Još jedna smetnja: sistem za informisanje i zabavu se nekoliko puta srušio na oba vozila. Ponekad je ponovo počeo nakon isključivanja motora na kratko, ponekad tek nakon 20 minuta vožnje. Svakako nije izolovan slučaj, samo morate pitati nekoliko kupaca novijih VV vozila.

Zaključak
VV Golf R: 8/10 VV Golf GTI Clubsport: 7/10
Da mogu da se odlučim bez finansijskih ograničenja, izabrao bih Golf R. To je emotivniji automobil koji više angažuje vozača, a njegov novi pogon na sva četiri točka je zaista predstava.

Mora se uzeti u obzir: U osnovnoj opremi košta 8.000 evra više od klupskog sporta, naši testni automobili bili su razdvojeni čak 16.000 evra. Ovo su izvrsni argumenti za vrući GTI.

Uverava kao odličan celokupan paket. U svakodnevnom životu to radi baš kao i na fiksnom krugu sa seoskog puta ili na trkačkoj stazi. Ali to je to: uspeva. Pa i to je zabavno. Ali ne oduzima dah. Ali nedostaje mu malo harizme i oštrine. Hej VV, zar ne želiš ponovo da probaš Clubsport S?

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close