Automobili

Subaru Outback (2021) na testu: potcenjeno novo izdanje

Šesto izdanje krosovera među krosoverima radi mnogo bolje i gotovo sve kako treba
Subaru je prodao 567 jedinica iz Outbacka 2020. godine . U Nemačkoj. 2021. trebalo bi da bude 750 primeraka. To bi i dalje bile homeopatske doze (posebno ako imate na umu šestocifrene podatke o prodaji u Severnoj Americi), ali bi svejedno značilo povećanje prodaje od skoro 35 procenata za proizvođača.

Da bi ovo uspelo, Subaru je prošle godine već temeljito revidirao vozilo pod nazivom „Crossover“ i predstavio ga za Severnu Ameriku 2019. godine. Sad dolazi i u Nemačku.

I toliko toga treba reći unapred: Sada šesta generacija previsokog karavana ili previše ravnog SUV- a postala je zapanjujuće dobra i ne bi je trebalo potcenjivati u nekim tačkama. Naročito ako ste Subaru videli samo kao grubog proizvođača funkcionalnih lovačkih, šumskih i livadskih vozila. Ili za VRKS …

Kapsule – reklama
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Cilj sa novom platformom
Glavni razvojni cilj od Outback 5.0 do 6.0 bio je poboljšanje u oblastima bezbednosti, udobnosti, povezanosti i zadovoljstva u vožnji. Međutim, trebalo bi zadržati osnovne vrednosti brenda. Funkcionalnost sa velikim opterećenjem prikolice i punim pogonom na sva četiri točka.

Ali sada postoji i malo načina života za Japance. Kako se može postići ovaj čin uravnoteženja? Zbog toga je Subaru konačno stavio model na platformu nazvanu SGP, koja je dostupna od 2018. godine – Subaru Global Platform.

Pored povećane krutosti karoserije, SGP prvenstveno obezbeđuje nove dimenzije unazad. Kao rezultat, šesta generacija je porasla u svim pravcima. Dugačak je 4,87 metara (plus 50 mm), širok 1,88 metara (plus 35 mm) i, u zavisnosti od opreme, visok 1,67 ili 1,68 metara (plus 70 mm).

I iako je međuosovinsko rastojanje ostalo isto na 2,75 metara, unutrašnjost deluje mnogo prostranije i prozračnije. U prtljažniku postoje odbitci. Ali nedostajućih 26 litara jedva da je značajno kod 561 do 1.822 litara, a sa srušenim sedištima dužina prostora za utovar i dalje ostavlja pozitivan utisak.

Ali pre nego što zasedemo unutrašnjost, želimo da na brzinu pogledamo spoljne vrednosti: Subaru je ovde postupio vrlo pažljivo. Nova generacija, potpuno novi izgled? Ne sa zaleđem. Ono što se izdvaja su nešto duži poklopac motora, modifikovana maska hladnjaka i, pre svega, novi farovi i zadnja svetla. Sada sa LED tehnologijom.

Nadalje, Outback se na donjoj polovini vozila štiti s puno tvrde plastike, a na krovu ćete pronaći ogroman nosač, koji već samim pogledom poželite krovni šator, četiri bicikla, dva kanua ili drugo avanturistički dodaci.

Infotainment u portretnom formatu
Uđite, vozite se, ali prvo pogledajte kokpit: ovde Outback sada radi Volvo ili Teslu . U središtu je novi ekran osetljiv na dodir od 11,6 inča u info-zabavi, koji je instaliran u portretnom formatu. Subaru više puta naglašava da se sistemom može upravljati intuitivno kao i normalnim pametnim telefonom.

I jednostavno se moramo složiti sa proizvođačem. Sve funkcioniše jednostavno, brzo i bez preopterećenja računarske snage u vašoj gornjoj sobi. Samo vrlo živopisna prezentacija sadržaja možda je stvar ukusa. Ali komponenta životnog stila mora negde biti poslužena.

Tako da nismo tužni što će Outback u budućnosti prisiliti brojne tvrde tastere (tj. Analogne tastere i prekidače) na ekran. Negativne kritike su rezervisane za ekran između okruglih instrumenata: uprkos ograničenim dimenzijama ekrana, posebno japanski proizvođači uvek pokušavaju da uduže što više informacija.

Pristup je plemenit, ali stvara potpunu zabunu. Mogu se naći potrošnja, sistemi pomoći, uputstva za navigaciju, poruke upozorenja i skoro sve druge informacije o vozilu. Istovremeno. Phev

Zapremina umesto turbopunjača
Pritiskom na dugme za start više volimo da dođemo do jednostavnih stvari Subaru-a – motora. Četvorocilindrični bokserski motor bez turbopunjača, ali zapremine 2,5 litara. Pravi klasik koji zvuči sjajno, fantastično izgleda u motornom prostoru (prilično beznačajan, znamo) i koji je redizajniran za 90 posto.

S obzirom na to da jedinica radi sa neugodno velikom brzinom tokom faze zagrevanja dok je u mirovanju, što čini da se osećate glupo, gurnemo palicu menjača CVT menjača sa njegovih osam ručnih nivoa brzo do “D” i lagano se otkotrljamo.

Usledila je vrlo udobna i neuzbuđena probna vožnja od 100 kilometara. Pogon, koji ne može u potpunosti da ispuni generacijski kredo „više zabave u vožnji“, igra glavnu ulogu u tome. Iako Severna Amerika takođe može naručiti 2,4-litarski bokser sa turbopunjačem i 264 ks, kao i 376 njuton metara obrtnog momenta u zaleđu, u Nemačkoj odlazite praznih ruku zbog propisa o emisiji izduvnih gasova.

Dakle, moramo da se zadovoljimo sa 169 KS i 252 njuton metara, ali možemo da se radujemo filtru za čestice benzina u prečišćavanju izduvnih gasova. Aha dobro. Sa realnom potrošnjom od 9,0 do 9,5 litara na 100 kilometara.

Motor i menjač ne čine nužno neizlečivo izletanje sporim, ali da bi se postigla snaga i obrtni momenat, motor zahteva brzinu, koju CVT menjač rado isporučuje i takođe dugo drži na visokom nivou. U vreme trocilindričnih turbo motora i nazubljenih DSG menjača, ovo je u početku prilično neobično.

Zajedno sa uvek pristojnom vučom na sve točkove, Subaru sasvim dobro može sakriti težinu od 1,65 tona. Međutim, crossover se neće pretvoriti u zabavnu granatu za vožnju. Ovde je važnije povući dve tone na opušten način.

Želeli bismo da rezimiramo ono što smo primetili osim pogona u pet ključnih tačaka:

Mirni mir: zahvaljujući novim osovinama i SGP-u, zaleđe je 13 mm veće nego ranije, ali pokreti kotrljanja se nisu povećali. Pored toga, zvuci vetra su prijatno obuzdani čak i pri velikim brzinama, a zvukovi kotrljanja su jedva primetni. To se odlično slaže sa neupadljivim upravljanjem i kočnicom koja direktno reaguje.
Obezbeđenje 1.0: Posle samo tri minuta, sistem unutrašnjeg nadzora nas obaveštava da bismo trebali da napravimo pauzu, molim vas. Možda previše trepnuo. Brzo uživati u pogledu tokom vožnje? Nema ni tamo. Posle nekoliko sekundi sledi poruka: „Molim vas, pogledajte unapred“.
Bezbednost 2.0: Svi asistenti povezani sa sistemom zvanim Eiesight rade besprekorno. Dakle, Outback prilično dobro upravlja autonomnom vožnjom nivoa 2. Sistem upozorenja za napuštanje trake ne usredsređuje vozilo samo pomoću tvrdog ramena i medijane, već i pomoću učesnika u putu ispred. Verujemo sistemu nakon samo nekoliko minuta. Takođe lepo: funkcije kočenja u slučaju nužde za prednji i zadnji deo.
Graciozno: Zaista je zabavno pogledati izbliza enterijer i dodirnuti sve. Tvrdih površina nedostaje i nema slabih tačaka od osećaja sedenja do dizajna otvorene police iznad stvarnog pretinca za rukavice.
Glavna stvar : Šteta je što Subaru radi bez head-up displeja. Umesto toga, svojevrsni sistem semafora na vjetrobransko staklo projektuje širok spektar informacija crvene, žute ili zelene boje. U početku može izgledati pomalo zastarelo, ali vrlo brzo se naviknete na trobojnu igru svetlosti i naučite da cenite pragmatično rešenje.
Cena zaleđa je između 40.000 i 45.000 evra. Prihvatljiva cena za puno automobila. Standardna oprema je prilično obimna i novi infotainment sistem samo treba proširiti tako da uključuje i navigacioni sistem, na primer. Ali mogli biste i bez toga. Ključne reči ovde: Apple CarPlai ili Android Auto.

Zaključak: 7.5 / 10
Što se tiče sigurnosti, udobnosti i povezanosti, Subaru je Outbacku dao ogroman podsticaj u pravom smeru. Toliko da ako vas zanima izgled i klasa vozila, svakako treba pripaziti na Japance.

Jedina kvaka je kriterijum užitka u vožnji. Motor sa prirodnim usisavanjem jednostavno nije stvoren za njega i, u saradnji sa CVT menjačem, prepoznaje previše entuzijazma sa previsokom potrošnjom. Ako vam udobno i sigurno krstarenje velikim opterećenjem prikolice predstavlja užitak u vožnji, ubuduće biste trebali posetiti svoje šumovito područje sa zaleđem.

Galerija slika: Subaru Outback (2021) na testu
Subaru Outback (2021) stavljen na test
38 slike
Subaru Outback 2.5i Ekclusive Cross Lineartronic

MOTOR 4-cilindrični usisni bokser / 2,498 ccm / benzin
SNAGA 124 kV (169 ks) pri 5.000 – 5.800 o / min
MAKSIMALNI OBRTNI MOMENAT 252 Nm pri 3.800 o / min
TIP ZUPČANIKA CVT automatski menjač (8 koraka u režimu ručnog menjača)
POGON stalni pogon na sva četiri točka
UBRZANJE 0-100 KM / H 10.2 s
MAKSIMALNA BRZINA 193 km / h
POTROŠNJA 8,6 l / 100 km (VLTP) / 9,3 l / 100 km (potrošnja testa)
EMISIJA 169 g / km (VLTP)
DUŽINA 4.870 mm
ŠIRINA 1.875 mm
VISINA 1.675 mm
RAZMAK OD TLA 213 mm
UGAO NAGIBA 21 stepen
PRILAZNI UGAO 19,7 stepeni (napred) / 22,6 stepeni (pozadi)
ZAPREMINA PRTLJAŽNIKA 561 – 1.822 l
NOSIVOST 554 kg
OPTEREĆENJE PRIKOLICE 2.000 kg (kočeno na nagibu od 12%)
PRAZNA TEŽINA 1.646 kg
OSNOVNA CENA 39.990 evra (izdanje Trend 40) / 43.790 evra (ekskluzivni krst)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close