Automobili

Bertone GB110, prvi je hiperautomobil talijanske marke

Bertone GB110 je prvi hiperautomobil talijanske marke, koji je započeo kao karoserijska radionica, a sada je puni proizvođač ograničene serije supersportskih automobila. Predstavljen je na ekskluzivnom događaju Top Marques Monaco 2024. i bit će proizveden u samo 33 primjerka, a svaki će se prodavati po još neodređenoj cijeni.

Kao što smo i očekivali u prošlosti, ovaj novi specijalni automobil opremljen je 5.2 V10 twin-turbo i njegovo predstavljanje javnosti označava novo poglavlje u dugoj povijesti marke. Hajde da vidimo.

Kako se pravi
Novi Bertone GB110 doista je jedinstven automobil. Nastao je zahvaljujući suradnji triju izvrsnosti u globalnom automobilskom sektoru, a to su talijanski dizajn, francuska dizajnerska rješenja i njemačka izvedba.

To je hiperautomobil s 2 sjedala, težak samo 1423 kg i opremljen ispod haube s 5,2-litrenim twin-turbo V10, sposobnim isporučiti do 1140 KS snage i 1100 Nm okretnog momenta, brojke koje na terenu preuzimaju 7-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom povezan s pogonom na sve kotače, sve u kombinaciji s ugljično-keramičkim kočnicama i 21-inčnim kovanim aluminijskim kotačima sprijeda i 22-inča straga.

Zahvaljujući posebno snažnom pogonskom sklopu i smanjenoj težini, novi Bertone GB110 može potjerati do elektronički ograničene maksimalne brzine od 350 km/h, sprintajući od 0 do 300 km/h za samo 12,9 sekundi.

Umjesto dizajna, ako vas linije ovog novog hiperautomobila podsjećaju na nešto, niste na krivom putu. Stil je zapravo proučavan pomnim promatranjem automobila koje je tvrtka stvorila tijekom svoje 110-godišnje povijesti, kao što su Lamborghini Miura i Countach, Fiat X1/9, Lancia Stratos Zero i Alfa Romeo B.A.T.

Velika prezentacija
Predstavljanje monaškoj javnosti održano je u nazočnosti princa od Monaka Alberta II., Pierrea Dartouta, državnog ministra Kneževine Monako i Barbare Bertone, kćeri legendarnog Nuccia Bertonea, s primjerkom naslikanim za tu priliku u posebna boja pod nazivom Grigio Rinascimento (koju možete vidjeti na fotografijama).

Tvrtka je precizirala da se prilikom narudžbe svaki od 33 planirana primjerka može prilagoditi do najsitnijih detalja, uz pakete koji također uključuju karbonske završne obrade za interijere i eksterijere inspirirane konceptnim automobilima Bertone iz prošlosti.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close