Automobili

VV Buba: Moglo je da izgleda tako moderno

Poslednja VV Buba sišla je sa proizvodne trake u Meksiku pre 20 godina. Automobil dizajniran 1930-ih. I tako je u nekom trenutku i VV primetio da, uprkos svim poboljšanjima, ikona više nije ažurna. Ogromne sume novca su uložene u bezbroj pratećih projekata, od kojih su neki zaustavljeni neposredno pre početka serije (pogledajte vezu na kraju članka).

Inženjeri i poslovni ljudi u Volfsburgu imali su dva ključna problema: S jedne strane, izvršni direktor Hajnrih Nordhof, koji je umro 1968, opsesivno se držao za zadnji motor. S druge strane, potražnja za Bubama je naglo porasla kasnih 1960-ih, posebno u SAD.1968. i 1969. godine skoro milion Buba je silazilo sa proizvodne trake svake godine. Istovremeno, američke vlasti su radile na pooštrenim bezbednosnim propisima. Znači: Ne ubijaj bubu, već je čak modernizuj.

Bilo je jasno da bi Bubu u prethodnom obliku bilo teško prodati u Sjedinjenim Državama prema novom zakonu. Godine 1970. VV 1302 je predstavljen sa ogromnim promenama: zadnja osovina sa polupoprečnim krakom, prednja osovina sa oprugom, novi prednji kraj sa uvećanim prtljažnikom. Međutim, glavni problem je bio rastojanje između glave i vetrobrana.

Buba Pope Hans-Rudiger Etzold je jednom pružio dodatne informacije u svom pregledu modela u više tomova : glavama putnika na prednjoj strani nije bilo dozvoljeno da dodiruju vetrobran kada su se nagnuli napred. Skoro sva američka vozila su ispunila ovaj uslov, ali Buba, sa samo blago zakrivljenim vetrobranskim staklom, nije. Da bi Buba zadržala svoju osnovnu formu, Herbert Šefer, šef dizajna u Volfsburgu u to vreme, uradio je neke studije stilizovanja. (Napomena urednika: kome kasnije dugujemo Golf II i Passat B3 …)

Zadržane su spoljašnje dimenzije Bube i međuosovinsko rastojanje, kao i tipične karakteristike Bube kao što su snažno zakrivljeni blatobrani i obavezne daske. Zakrivljeno vetrobransko staklo Bube ispunilo je američke zahteve za većom bezbednošću. Međutim, projekat nije napredovao dalje od faze nacrta. Razlog je bio jednostavan. Tražilo se jeftinije rešenje, pogotovo što je varijanta Šefer zahtevala velike izmene na Bubi, što pokazuju fotografije.

Najjednostavnije rešenje je bila jača zakrivljenost vetrobranskog stakla, kao što je javnosti predstavljeno 1972. godine u VV 1303. Do ovog trenutka, američki zahtevi za više prostora za glavu odavno su nestali, tako da 1303 nikada nije trebalo da bude izgrađen. Ali pošto su alati već bili na svom mestu, projekat je prošao.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close