Automobili

Peugeot 306 (1993-2002): Da li se sećate?

Ti znaš njih. I nekako ne. Ne govorimo o sopstvenim komšijama, već o automobilima koji su ostali toliko neupadljivi da ih i danas poznaju samo okoreli fanovi. Takvi modeli možda nisu nužno propali, ali su bili ispod radara prosečnog kupca automobila. U nepravilnom nizu takve vintage i mladtajmere izvlačimo iz magle zaborava pod naslovom „ Još ga poznaješ? “.

Devedesete se mogu posmatrati kao decenija nove objektivnosti za francuske brendove automobila: Nema više zbunjujućih modela modela i prilično trezven jezik dizajna. Toliko trezvena da su povezana vozila bila uspešna, ali su brzo pala u zaborav bez vizuelnih naglasaka.

Na primer, Peugeot 306. U Francuskoj je lansiran 18. februara 1993. godine, pre skoro tačno 30 godina. NJegov prethodnik je bio 309 , prvobitno razvijen za Talbota, dok je 305 sedan nasledio 405 . U stvari, tek kasnih 1970-ih, kupljeni brend Talbot je PSA grupi isporučio Horizon, moderan kompaktni automobil u stilu VV Golfa.

Sustainable Advertising
Obezbedite Toiota Iaris Cross hibridnim bonusom sada.

Više o Toiota Iaris Cross Hibrid
Otkrijte Toiota Iaris Cross Osiguranje od odgovornosti i kasko za dodatnih 29,90 € Brošura i cenovnik Konfigurišite direktno Organizujte probnu vožnju Otkrijte sve hibridne modele
306 se prodavao u Nemačkoj od marta 1993. kao 4,03 metra dugačak petoro vrata, a od jeseni 1993. kao verzija sa troja vrata i dizel. Nakon toga se nudio kao limuzina i kabriolet 1994. i kao karavan 1997. godine sve dok proizvodnja nije prestala 2001. godine (zatim 2002. karavan i kabriolet).

306 je nasledio platformu i mnoge organe od Citroen ZKS koji se pojavio 1991. godine . Zanimljivo, pripadnost Talbotu je takođe evidentna u ovom automobilu: na limu se vidi T u reljefnom krugu pored Peugeot lava. 306 je prvi put proizveden u fabrici Poissi, domu Simca-Talbota. Kasnije je model takođe proizveden u fabrici Riton (Velika Britanija).

Sa zadnje strane, 306 ima određeni stilski afinitet sa Renoom 14 , nalazi se „kruškasti oblik“. Paralele sa Peugeotom 605, 405 i 106 ne mogu se prevideti napred i sa strane . Kabriolet je dizajnirao i proizveo Pininfarina, čime je 306 postao poslednji Peugeot kabriolet koji će se proizvoditi u Italiji, uz Ferrarijevu montažnu traku.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close