Automobili

Peugeot e-308 (2022) – Sa 156 KS i dometom od 400 km

Peugeot drži obećanje dato pre nekog vremena da će lansirati čisto električni 308 predstavljajući kompaktni automobil bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Peugeot e-308 je zasnovan na istoj platformi kao i model termalnog motora i stoga u velikoj meri uključuje dizajn enterijera i eksterijera. Nove felne od 18 inča su razvijene sa aero-efikasnošću na umu kako bi se smanjio domet od baterije.

U tom smislu, Peugeot e-308 se oslanja na bateriju nove generacije sa korisnim kapacitetom od 51 kVh . Radeći na 400 volti, baterija ima novi hemijski sastav sa 80% nikla, 10% mangana i 10% kobalta . Potpuno napunjen, nudi domet od više od 400 kilometara prema VLTP ciklusu.

Peugeot e-308 (2022)
Peugeot e-308 (2022)
8 Slike
Prednji i donji deo automobila su suptilno modifikovani da bi se poboljšala aerodinamika, a nove gume sa niskim trenjem su dizajnirane za istu svrhu. Peugeot je dodao režim vožnje „Kočnica“ koji naglašava usporavanje kada vozač otpusti pedalu gasa kako bi se poboljšao oporavak energije. Punjenje pri maksimalnoj podržanoj snazi od 100 kV, biće potrebno manje od 25 minuta da se pređe sa 20% na 80%.

Dostupan u kompaktnoj i karavanskoj verziji, e-308 koristi novorazvijeni električni motor koji proizvodi 156 konjskih snaga i 260 Nm obrtnog momenta . Nema reči o performansama, osim obećanja „trenutnog odziva“ , kao što biste očekivali od EV-a koji momentalno isporučuje obrtni moment.

Peugeot će prodavati e-308 od sredine sledeće godine u Allure i GT nivoima opreme. Kupci će moći da kupe električni automobil direktno sa veb stranice kompanije, pa čak i da trguju svojim starim vozilom i finansiraju novu kupovinu koristeći onlajn platformu. Električno vozilo će im biti dostavljeno kući bez dodatnih troškova.

Na kraju, Peugeot tvrdi da je e-308 SV prvi električni karavan evropskog proizvođača . Ovo je tehnički pogrešno jer je Porsche Taican Sport/Cross Turismo takođe model sa dugim krovom bez emisija. Oba modela pridružuju se MG5 Electric u retkom segmentu karavana bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close