Automobili

Nemački ekološki aktivisti podneli su tužbu protiv BMV -a i Daimlera

Verujući da BMV i Daimler krše „osnovno pravo na zaštitu klime“ , akcija je imala za cilj „nametanje kraja dizel i benzinskim automobilima od 2030. godine“ , navodi se u saopštenju organizacije Deutsche Umvelthilfe (DUH), jedne od glavnih Nemačka ekološka udruženja.

Ove žalbe, podnete sudovima u Štutgartu i Minhenu, sedištima svake od grupa, objavili su početkom septembra DUH i Greenpeace. Dve nevladine organizacije su rekle da će građevinarima omogućiti period od nekoliko nedelja da iznesu odbranu.

Prvi nemački proizvođač, Volksvagen , takođe mora biti predmet slične žalbe ako do kraja oktobra ne odgovori na nalog ekologa. Ove tužbe su prve, objašnjavaju organizacije, jer se zasnivaju na odluci koju je na proljeće donio Ustavni sud u Karlsruheu, a koja je zaštitu klime učinila osnovnim pravom u Njemačkoj.

Tako je najviši pravosudni organ u zemlji primorao vladu Angele Merkel da pojača svoje klimatske ciljeve, u okviru hitnog postupka. Pod pritiskom sve zahtevnijih ekoloških standarda, proizvođači su skoro svi predstavili raspored lansiranja dizel i benzinskih vozila , nekoliko godina unapred i retko na svim međunarodnim tržištima u isto vreme.

Daimler je reagovao u utorak, objašnjavajući u saopštenju da je “jasno prihvatio ciljeve Pariskog sporazuma o klimi i potrebu za dekarbonizacijom automobilske industrije” . (sa AFP -om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close