Automobili

General Motors kreće u rat protiv špekulanata

General Motors ide u rat protiv dilera i drugih preprodavaca koji se ne pridržavaju standarda proizvođača. U pismu koje su dobile naše kolege na Autoblogu , predsednik General Motorsa Severne Amerike Stiv Karlajl podsetio je svoje dilere na ugovorne zahteve grupe i politiku General Motorsa u vezi sa prodajom novih vozila za preprodaju.

Pismo je usledilo nakon ranijeg pisma poslatog u januaru, u kojem se trgovci upozoravaju na visoke marže i neke rezerve uoči zvaničnih lansiranja. Prethodno pismo je bilo za vozila kao što su Chevrolet Corvette Z06 , Cadillac Lirik i Silverado EV, a ovo novo „upozorenje“ je sada za trgovce modela sa velikom potražnjom i ograničenom proizvodnjom. Među ovim automobilima su potpuno električni Hummer , Cadillac Escalade-V i, još jednom, Chevrolet Corvette Z06.

Nisu pogođeni svi preprodavci. Kako navodi kurir, biće sankcionisani oni koji prodaju navedena vozila 12 meseci od preuzimanja. Tako će preprodavci imati „ograničenje prenosivosti određenih garancija i zabranu da prodavac postavlja nove porudžbine ili rezervacije“.

Konkretne garancije o kojima je reč do danas nisu obelodanjene. U pismu se kaže da će dileri biti kontaktirani u narednim danima za sve detalje i „zahteve za prepoznavanje kupaca za implementaciju ovog novog procesa“. General Motors je, međutim, naglasio da ove promene neće uticati na opoziv proizvoda.

Opasnost je očigledno da se potencijalni kupac nađe sa automobilom, skoro novim, iznenada, bez određenih garancija. Ova mera bi stoga trebalo da obeshrabri određene preprodavce da iskoriste trenutni kontekst u kojem je potražnja veća od ponude.

General Motors je rekao da se ove promene primenjuju „kako bi se obezbedilo primerno korisničko iskustvo, kako bi se osiguralo da naši brendovi ostanu jaki i da bi se pomoglo da se odredi prioritet vlasništva nad entuzijastima brenda i lojalnim kupcima“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close