Automobili

Folksvagen ne veruje u vodonik na srednji rok

“Tojota”, “Hjundai”, “BMV” i “Reno” nastavljaju da ulažu u razvoj vozila na gorivne ćelije, koja najčešće koriste vodonik kao gorivo, uprkos pomeranju koje celo tržište ide ka 100% električnim modelima. Folksvagen nije nesvestan potencijala vodonika, ali nema nameru da lansira model sa ovom tehnologijom, barem pre 2030. godine.

Špansko odeljenje AutoBilda upoznalo se sa Tomasom Šeferom, generalnim direktorom Folksvagena , na CES-u u Las Vegasu. Prema njegovim rečima, vodonik i dalje ima previše mana u odnosu na električnu energiju.

„Nije konkurentan, posebno za privatne automobile, rezervoar zauzima prostor u kabini “, rekao je Šefer. “Možda je [moguće] za komercijalna vozila, ali ne i za pojedince, tako da ne vidim da će se to desiti ove decenije. Ne u Folksvagenu.”

Najbolji video snimci:

Galerija: Volksvagen ID.7 koncept automobil
Unutrašnjost Volksvagen ID.7
18 Slike
Toiota i BMV su danas najaktivniji u razvoju vozila na vodonik. Nemački proizvođač je planirao proizvodnju male serije BMV Ks5 u verziji na vodonik , dok je njegov japanski kolega predstavio Toiotu Corolla Cross H2 koncept , takođe vodonik.

Čini se da je Volksvagen sa svoje strane potpuno fokusiran na električnu energiju. Šesti član ID porodice otkriven je na CES-u predstavljanjem Volksvagen ID.7 , prve električne limuzine proizvođača, u verziji konceptnog automobila, iako je viđen i na putu .

Što se tiče mnogih proizvođača, Volksvagen je doživeo pad prodaje u 2022. (-6,8%), ali su njegovi električni modeli ubedili rekordan broj kupaca (+23,6%) čak i ako predstavljaju manje od 10% ukupne prodaje.

„Tokom poslednjih 12 ili 18 meseci, videli smo da su mnogi istorijski kupci prešli na električna vozila i potpuno su zadovoljni“, rekao je Šefer. “To ide u mejnstrim.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close