Automobili

Fiat Fastback (2023): kupe SUV za Brazil

Upravo je predstavljen Fijatov odgovor na Volksvagen Nivus (koji se u Evropi takođe prodaje kao Taigo). Fiat je upravo podigao veo na Fastbacku, kupe SUV-u koji potiče od istoimenog koncept automobila predstavljenog 2018. Tehnički rođak Fiat Pulse, takođe prodat u Brazilu, ovaj model je zasnovan na MLA platformi koja je evolucija Arhitektura MP1 koja se koristi na Fiat Argo i Cronos, dva modela koja se prodaju u Južnoj Americi.

Tehničke specifikacije još nisu otkrivene, ali bi njegove dimenzije trebalo da budu slične onima kod Pulsa. Ovaj poslednji je dugačak 4,10 metara, širok 1,77 metara i visok 1,57 metara, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,53 metara. Čini se da novi Fiat Fastback ima duže prepuste od Pulse-a, što je od koristi za kabinu, iako bi njegova nagnuta linija krova trebalo da se otkine na prtljažniku. Ne bi trebalo da pređe 370 litara Fiat Pulsa.

Naše kolege u Motor1.com Brazil veruju da je lokalno lansiranje zakazano za oktobar i da će Fastback postati najskuplji model brenda u Brazilu, odmah iza malog električnog Fiata 500, koji se takođe prodaje u Južnoj Americi.

Ispod haube, ni Fijat još ništa nije formalizovao, ali bi Fastbek trebalo da se plasira sa 1,0-litarskim trocilindričnim motorom od 130 KS i „većim” 1,3-litarskim motorom od 185 KS. Kupcima će biti dostupna dva izbora menjača: šestostepeni automatski menjač ili CVT.

Slike unutrašnjosti nisu objavljene, ali se očekuje da će unutrašnjost biti isečena i nalepljena od Fiat Pulse. Stoga ćemo pronaći digitalnu kontrolnu tablu od 7 inča i ekran osetljiv na dodir od 10,1 inča, uz zadržavanje odvojenih kontrola za podešavanja klima uređaja.

Postavlja se pitanje da li će ovaj Fastback preći Atlantik da bi se takmičio sa Volksvagen Taigom u Evropi? Odgovor je ne, Fiat je mnogo aktivniji u Južnoj Americi nego na Starom kontinentu, a ovaj kupe SUV, koliko god da je estetski ugodan, sigurno neće dostići evropske standarde za ovu vrstu segmenta, posebno u pogledu bezbednosti i tehnologije. .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close