Uncategorized

Ferrari Enzo postavio je novi rekord Najskuplji automobil.

To je najskuplji automobil ikad prodat na internetskoj aukciji: 2,6 miliona dolara, odnosno približno 2,3 miliona eura
Kad rijetki Ferrari ode na aukciju, prilika nikada nije trivijalna, pogotovo ako dotični model predstavlja prekretnicu u proizvodnji Maranella. A Ferrari Enzo (počevši od imena) sigurno je dio grupe najznačajnijih “crvenih” u povijesti.

Ako postoje potrebe za potvrdama koje nisu isključivo tehničke, brojke koje su platili navijači na raznim aukcijama koje se održavaju širom svijeta i koji su vidjeli 2015., potpuno crni Enzo (poklonio Ferrari papi Giovanni Paolo) II) koji je Sotheby’s prodao za 6,05 miliona dolara (otprilike 5,3 miliona eura po trenutnom tečaju). I sada, zahvaljujući Sotheby’s, Ferrari Enzo je oborio rekord: onaj najskupljeg automobila ikad prodanog na internetskoj aukciji.

Kraljica weba
Na aukciji pod nazivom “Driving Into Summer” na kojoj su izložene brojne druge ljepote koje se nude na prodaju, od kojih nijedna ne može premašiti iznos plaćen za šasiju Ferrari Enzo 13303. Model kao nov što se tiče mehanike: odometar je zapravo označen pređenih manje od 2.000 km. Šteta jer je njegov slavni V12 pjevao premalo. Ostalo je također gotovo besprijekorno, osim malog znaka na karoseriji i pomalo istrošene unutrašnjosti.

Aspirirani 6-litarski motor opremljen sa 660 KS i 657 Nm okretnog momenta, sposoban je poslati Cavallino supercar od 0 do 100 km / h za 3,3 “i učiniti da dodiruje maksimalnu brzinu od 350 km / h. Dragulj tehnike rođen 2002. godine i proizveden u samo 400 primjeraka: 399 je ponuđeno na prodaju, a jedan doniran papi Ivanu Pavlu II.

Skoro blizu rekorda
Tokom dražbe Driving Into Summer, Sotheby je takođe prodao još jedan specijalni Ferrari, motor iz 288 GTO iz 1985. godine sa isključenim dodacima (za sada) kao što su automatski prozori i klima uređaj. Dragulj koji je zaradio 2,31 miliona dolara (nešto više od 2 miliona eura). Ostali zapaženi Ferraris bili su Ellena 250 GT Coupe, 488 Pista Spider sa nešto više od 100 km na imovini i 550 Barchetta.

Fotogalerija: Rekordni Ferrari Enzo na aukciji


Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close