Automobili

Zaboravljeni koncept – Mitsubishi HSR (1987 do 1997)

Osvrt na niz koncepata ispred svog vremena.
Većina automobila o kojima govorimo u ovoj seriji članaka posvećenih zaboravljenim konceptima zapravo i nisu toliko nepoznati, već ih naprotiv mnogi pamte, posebno kada su na neki način ili oblik dali život. .

S druge strane, za Mitsubishi HSR stvari stoje drugačije, jer iako se ovde ne radi o jednom, već o šest prototipova, predstavljenih u redovnim intervalima od dve godine jedan za drugim povodom autosalona u Tokiju između 1987. godine i 1997, niko od njih nije ostavio traga. Šteta, jer iako je tačno da oni nisu direktno postali proizvodni modeli, mnoge inovacije koje je ova porodica krstila od tada su se pojavile na serijskim automobilima.

Uoči svog vremena
Skraćenica HSR označava „High Sophisticated-transport Research“ ili studije za visoko sofisticirana vozila, ali prvo što upada u oči u ovoj seriji koncepata su nesumnjivo oblici: sportski, futuristički i avangardni, oni su predstavljeni kao vrlo futuristički kupei ili roadsteri.

Međutim, peta verzija (vidljiva na naslovnoj fotografiji), ona predstavljena na međunarodnom događaju 1995. godine, imala je nešto više: dolazila je sa nešto drugačijim izgledom, podesivim klirensom i karoserijom, kabriolet sa poluprozirnim uvlačenjem krov zbog kojeg se od kupea prešlo na roadster. Ukratko, kupe-kabriolet-krosover ispred svog vremena.

Inovativni koncepti
Skraćenica HSR nije mogla podrazumevati samo estetsku prefinjenost, zaista, svaki od koncepata (svi su dizajnirani od iste ruke, od Akinorija Nakanishija) imao je podjednako inovativne tehnologije, od elektronskog upravljanja šasijom do upravljanja na četiri točka, od aktivna aerodinamika za kontrolu stabilnosti i mali kompresorani motori, što je sve retko ili se još nije dogodilo na serijskim automobilima.

HSR-V je posebno imao prvi 1,8-litarski benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem , rodonačelnik Mitsubishi-jeve poznate porodice GDi, lansiran sledeće godine na Galant, a zatim i Carismu. Evolucija 2,4-litarskog motora ugrađena je 1997. godine na HSR-VI, koji je takođe imao upravljanje na sva četiri točka, pa čak i rani automatizovani sistem vožnje, ali je bio manje atraktivan i imao je mnogo više „Blade Runner“ oblik.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close