Automobili

U Nemačkoj postoji Fiat 500 „sa tri točka“ (ili skoro)

Zašto ova smešna konverzija?
Ako odete u Nemačku, možda ćete se iznenaditi kada naiđete na neki iznenađujući Fiat 500 . Spreda izgledaju kao klasične verzije gradskog automobila iz Torina, ali sa zadnje strane imaju prilično neobičnu modifikaciju. Točkovi su postavljeni u sredini, jedan pored drugog, a dva poklopca popunjavaju prostor koji ostavljaju lukovi zadnjih točkova.

Ali zašto onda? Pojednostavljeno, modifikovani automobil je u Nemačkoj odobren kao vozilo na tri točka (iako još uvek ima četiri točka) i zbog toga se njime može voziti od 16. godine. Ovo je osnovni razlog rada Ellenatora, kompanije koja fizički modifikuje i plasira na tržište ovih vrlo posebnih 500-ih.

„Tricikl“ od 20 ks
U Nemačkoj se vozačka dozvola izdaje sa 18 godina, kao i u Francuskoj, a možete da započnete vožnju sa 17 godina, pod uslovom da na brodu imate odraslu osobu sa normalnom dozvolom. S druge strane, od 16. godine možete da vozite lake četvorocikle ili, kao u ovom slučaju, vozila na tri točka klase L5e.

Pored kozmetičkih promena zbog kojih 500 “tricikl” izgleda poput stare Isette ili Microlina, barem u teoriji, Ellenator takođe interveniše na nivou ECU-a, smanjujući snagu i uzrokujući da trocilindrični 1.0 isporučuje samo 20 KS umesto standardnih 68 KS. Maksimalna brzina je takođe ograničena na 90 km / h, i dalje poštujući zakonsku granicu za 16-godišnjake. To nije raketa (u najmanju ruku), ali je štedljiviji, jer za prelazak 100 km treba samo 5 litara benzina.

Motor : 3-cilindrični linijski, 999 ccm
Menjač : 6-stepeni manuelni
Maksimalna snaga : 14 kV – 20 kanala
Maksimalna brzina : 90 km / h
Prosečna potrošnja : 5 l / 100 km
Dimenzije : 3,57 mk 1,63 mk 1,49 m
Komplet od 5680 evra
Prednost vožnje Fijata 500 na tri točka u odnosu na automobil prvobitno dizajniran za 16-godišnjake je u tome što gradski automobil sa sedištem u Torinu ima robusniju strukturu – poput „pravog“ automobila – i mnogo kompletnije sigurnosne uređaje od alternative za maloletnike na tržištu, sa ABS-om, ESP-om i vazdušnim jastucima. Ne zaboravljajući udobnost i infotainment.

Međutim, da bi se ponudile ove prednosti, takođe su potrebni značajni ekonomski napori. Pored kupovine normalnog Fiata 500 od nemačkog distributera, morate računati i sa radom Ellenatora, koji traži dodatnih 5.680 evra za komplet, koji se povećava na 5.980 evra ako odaberete kabriolet. Pitanje se nameće spontano: ali nakon dobijanja licence B, možemo li se vratiti na normalnih 500? Da, ali plaćanjem, opet.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close