Automobili

Toiota Land Cruiser 300 – i dalje velika, ali ne i za nas

Šteta što se ne prodaje u Evropi.
Ako čitate „ Tojotu “ i „terenac“ u istoj rečenici, nemoguće je ne pomisliti na Land Cruiser. Japanski 4k4 status je ravan statusu ostalih “svetih čudovišta” kao što su Jeep Vrangler i Land Rover Defender .

Toiota je odlučila da proslavi 70. godišnjicu lansiranja prvog modela BJ predstavljanjem nove generacije nazvane „Land Cruiser 300“.

Džin
Pre svega, navedimo da Land Cruiser o kojem govorimo ne treba mešati sa modelom koji se trenutno prodaje u Evropi. Terenac našeg kontinenta je, u stvari, Land Cruiser Prado, kako ga nazivaju u nekim zemljama, model koji uzima nekoliko elemenata veće verzije, ali čiji su izgled i funkcionalnost različiti.

S druge strane, Land Cruiser 300 naslednik je modela 200 i veoma je popularan na tržištima poput Rusije ili Bliskog Istoka. U prošlosti je ova verzija takođe dolazila u naše zemlje pod imenom „V8“ i prodavala se do 2015. godine.

Galerija: 2022 Toiota Land Cruiser
Toiota Land Cruiser 2022
39 Slike
Počnimo sa dizajnom, novi Land Cruiser ima uglate i moderne linije. Velika maska je dostupna u nekoliko oblika, sa hromiranim ili crnim prugama, u zavisnosti od verzije, i uključuje tanke LED farove. Bočne stranice imaju četvrtaste lukove točkova, dok je pozadi prilično čvrst i mišićav.

Najznačajnije promene su, međutim, u telu. Nova Toiota je zasnovana na TNGA platformi na kojoj će takođe biti izgrađen novi Tundra punom veličinom kamionet (prodaje se prvenstveno u Severnoj Americi). Nova arhitektura i intenzivna upotreba laganih materijala smanjili su težinu za 200 kg i spustili težište, poboljšavajući iskustvo vožnje.

Enterijer visoke tehnologije
Unutrašnjost potvrđuje prostor prethodnih modela i dodaje puno tehnologije, počev od ekrana osetljivog na dodir informaciono-zabavnog sistema koji može narasti do veličine od 12,3 inča. Potonji je kompatibilan sa Apple CarPlai i Android Auto i omogućava prikaz sistema kamera na 360 °. Head-up displej, pročistač vazduha i prepoznavanje otiska prsta za ukrcavanje takođe su deo opreme.

Paket Safeti Sense uključuje nove sisteme za pomoć vozaču kao što su prilagodljivi tempomat, zadržavanje trake i automatska kratka svetla.

Pravi teren
Što se tiče terenskih mogućnosti, LC300 se može nositi sa uglovima napada od 32 ° i uglovima odlaska od 26,5 °, dok je razmak od tla 23 cm. Naravno, pogon na sve točkove i diferencijali za zaključavanje su deo igre.

Elektronski kontrolisano prilagodljivo vešanje vam omogućava da prilagodite podešavanja terenu na kojem vozite. S tim u vezi, Multi-Terrain Select, sistem koji upravlja vučom na teškim površinama poput snega i peska, takođe je veoma koristan.

Zabeležićemo još dve zanimljive novine za ljubitelje terena, Multi-Terrain Monitor (kamera instalirana u donjem delu) i novo ažuriranje Cravl Control („regulator brzine“ za sve terene).

Uvidom u paletu motora vidimo da očigledno nije namenjen Evropi. U zavisnosti od tržišta, Land Cruiser je dostupan sa 3,5 tvin-turbo V6 od 415 ks i 650 Nm ili 3,3 tvin-turbo dizelom od 309 ks i 700 Nm, oba povezana sa 10-stepenim automatskim menjačem. Zahvaljujući smanjenoj telesnoj težini i efikasnijim pogonima, Toiota kaže da su emisije CO2 smanjene za 10% u poređenju sa prethodnim Land Cruiserom.

Prvi primerci novog modela stići će u prodavnice tokom leta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close