Automobili

Tesla Model S Plaid – Fokusirajte se na njegov novi motor

Proizvedeni sa potpuno novom tehnologijom, oni isporučuju 1020 ks. izrađuju se pomoću posebnih mašina.
Da li ste dovoljno upoznati sa motorima električnih automobila? E, sad ih sve zaboravi. Na Tesla Model S Plaid dolaze tri nove jedinice koje imaju karakteristike koje nikada ranije nisu viđene. Iskrcavaju sitnicu od 1.020 ks na zemlju i čine ovu verziju vodećeg Palo Alta najbržim serijskim automobilom svih vremena .

Tri motora, koja su raspoređena na obe osovine kako bi se obezbedio pogon na sva četiri točka (jedan napred i dva pozadi), omogućavaju Model S Plaidu ​​da sprinta od 0 do 100 za 1,99 sekundi i da prekriva start od 400 m za samo 9,23 sekundi. Ali kako su napravljeni ovi motori? To ćete saznati u nastavku.

Jedan blok
Pre svega, svaka jedinica sadrži motor velike brzine, pretvarač i jednosmerni prenos. Iako automobil tvrdi da najveća brzina iznosi 322 km / h (pod uslovom da su postavljeni odgovarajući točkovi i gume, dolaze ove jeseni), nije mu potreban drugi stepen prenosa za velike brzine.

Mogu i bez menjača jer imaju rotore prekrivene ugljenikom. Ovo je rešenje koje se nikada ranije nije koristilo na serijskim automobilima.

Zastrašujuća kriva snage
Elon Musk objasnio je da je za izradu ovih motora dizajnirana posebna mašina za sastavljanje rotora. Zapravo, bakar namotaja i ugljenik imaju veoma različite koeficijente širenja u zavisnosti od toplote i zato je bilo neophodno raditi na tolerancijama sa velikom preciznošću.

Morate samo da pogledate grafikone sa krivima snage da biste razumeli dokle je Tesla otišao sa Kariranom. U poređenju sa različitim evolucijama Model S-a , koji su po dolasku na tržište i dalje bili opremljeni vrlo naprednim pogonskim sistemima, razlika je razoružavajuća. Neverovatno je pomisliti da je za devet godina od predstavljanja Model S P85 postignut toliki napredak. I to je samo početak.

Nova baterija
Tesla Model S Plaid takođe je opremljen novom baterijom. I dalje koristi 1.865 ćelija, kao i prethodni S modeli, ali ih montira u redizajnirane module koji su takođe okupljeni u novom kućištu.

Ova arhitektura baterijskog paketa omogućava veću snagu punjenja, ali i brže oslobađanje energije. Nova toplotna pumpa takođe doprinosi toplotnoj efikasnosti automobila. Brže se zagreva tokom putovanja po hladnom vremenu, ali zahvaljujući radijatorima sa dvostrukom površinom za prenos toplote, bolje hladi bateriju.

Specifikacije kariranog modela Tesla Model S
Domet : 628 km (EPA)
0-100 : 1,99 sekundi
Start na 400 metara u stojećem položaju : 9,23 sekunde
Maksimalna brzina : 322 km / h
Maksimalna snaga : 1020 ks
Ck : 0,208
Suva težina : 2162 kg
Cena : 129.900 evra

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close