Automobili

Škoda Fabia (2021): Tako izgleda novo izdanje

Ovaj mali automobil više nije mali: Sve informacije o dimenzijama i motorima
Posle skoro osam godina, Škoda pokazuje novu Fabiju. To je sada četvrta generacija malog automobila, od kojeg je do danas prodato preko 4,5 miliona vozila. Dakle, ova strelica bi trebala najbolje pogoditi trostrukih 20. Da bi ovo uspelo, Fabia konačno koristi MKB-A0 platformu nedavno lansiranog VV Pola i njegove prijatelje Audi A1 / Seat Ibiza .

Pogledajmo buduću Škodu Fabiju u punom sjaju, nakon što smo pre nekoliko nedelja uspeli da vozimo kamuflirani predserijski model. Jedno je sigurno: ovaj mali automobil više nije toliko mali. I optički, Škoda ostaje verna svojoj liniji, „činjenično-modernoj“ ili „trezveno-dosadnoj“, u zavisnosti od oka posmatrača. Rekli bismo: mešavina prethodne Fabije plus Scale i Octavije u pogledu dizajna.

Kad smo već kod Octavije: Fabia broj četiri ima veći međuosovinski razmak od prve Neo-Octavije 1996. godine. U poređenju sa prve tri generacije, nova Škoda Fabia je veća i iznutra i izvana, dok težina ostaje gotovo nepromenjena.

Kapsule – reklama
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Sa dužinom od 4.108 milimetara, prvi put prelazi prag od četiri metra. U poređenju sa prethodnikom, novo izdanje je gotovo jedanaest centimetara duže. Međuosovinsko rastojanje je poraslo za 94 mm na 2.564 mm, a širina je povećana za 48 mm na 1.780 mm.

Zahvaljujući 94 mm dužem međuosovinskom razmaku u odnosu na prethodnika, nova Škoda Fabia nudi još više prostora za putnike, posebno pozadi. Sa 2.564 mm, međuosovinsko rastojanje kompaktnog automobila je, kao što je već pomenuto, duže od onog kod Škode Octavije iz 1996. godine, koje je iznosilo 2.512 mm.

Povećanje ukupnih dimenzija omogućava još prostraniji enterijer, kao što smo već primetili u prvom preliminarnom testu. Škoda je takođe značajno povećala prtljažnik Fabie: Nova Fabia sada nudi 380 litara prtljažnika, što je 50 litara više nego ranije. Preklapanjem zadnjih sedišta, zapremina prtljažnika može se povećati na 1.190 litara.

Sa koeficijentom otpora vazduha od 0,28, Fabia je najaerodinamičniji automobil u svom segmentu, što bi – u kombinaciji sa opcionim rezervoarom od 50 litara – trebalo da rezultira dosegom od preko 900 km u VLTP ciklusu. Kontejner od 40 litara instaliran je fabrički.

Mali trik sa dizajnom može se naći na ulaznim vratima: linije karoserije karakteristični su trougao zastave Češke. Farovi sa LED tehnologijom, koja je uvek standardna, protežu se na rešetku hladnjaka. Zadnja svetla takođe mogu biti opciono dizajnirana kao pune LED diode.

Nova Škoda Fabia ima veći krovni spojler sa bočnim rebrima koji optimizuju protok vazduha. Manja, posebno razvijena aerodinamična kućišta retrovizora dodatno smanjuju otpor vazduha i ciljano usmeravaju protok vazduha unazad.

Spreda vazduh struji kroz otvore za vazduh u prednjem odbojniku, takozvane „vazdušne zavese“, posebno efikasno duž bokova i dalje od točkova.

Za novu Škodu Fabiju dostupno je devet boja karoserije, sa dve metalne boje koje su svoj debi proslavile sa „Orange Sunset“ (pogledajte fotografije) i „Graphite Grei“. „Grafitno siva metalik“ i „Crni magični biser“ takođe se mogu odabrati kao kontrastne boje za krov, poklopce ogledala i ivicu rešetke hladnjaka.

U zavisnosti od opreme i tržišta, nova Fabia dostupna je na čeličnim točkovima od 14 i 15 inča i devet različitih veličina aluminijuma od 15 do 18 inča. Opcionalni 18-inčni aluminijumski točkovi “Libra Black High Gloss” su vrhunska verzija.

Sa do devet vazdušnih jastuka, nova Škoda Fabia jedan je od najsigurnijih kompaktnih automobila na tržištu. To je takođe prva Fabia koja može biti opremljena Travel Assistant-om, koji nudi automatsku podužnu i bočnu podršku za kretanje. Ovo se može aktivirati pritiskom na dugme i istovremeno kombinuje nekoliko sistema pomoći.

Do brzine od 210 km / h, prilagodljivi tempomat (ACC) automatski prilagođava sigurnosnu udaljenost i brzinu vozila u odnosu na vozila ispred.

Asistent na traci pomaže, kao što i samo ime govori, da zadrži Fabiju u traci tako što će izvršiti korektivne intervencije upravljanja ako je potrebno. Pomoću Hands-on Detect tehnologije pomoćnik u putovanju proverava da li vozač neprekidno dodiruje upravljač.

Nova opcija Side Assistant je još jedna opcija. Ovaj sistem upozorava vozača vozila koja se približavaju s leđa na udaljenosti do 70 m, koja pretiču ili koja su u mrtvom uglu vozila.

Fabia sada takođe može podržati vozača prilikom parkiranja: pomoćnik za parkiranje radi do brzine od 40 km / h, prikazuje odgovarajuća paralelna i okomita mesta za parkiranje i, ako je potrebno, preuzima kontrolu upravljanja prilikom parkiranja.

Pri parkiranju, pomoćnik za manevrisanje koristi senzore za otkrivanje prepreke ispred ili iza vozila i automatski aktivira kočnice. Prepoznavanje saobraćajnih znakova i prednja asistencija sa prediktivnom zaštitom pešaka i biciklista su dalje nove karakteristike Fabije.

Dobro je znati za majke, tate i bake i deke: ISOFIKS i sidrišta sa gornjim remenom na zadnjim bočnim sedištima su standardna oprema. Zahvaljujući gornjim ušicama na naslonu za suvozača i spoljnim sedištima pozadi, Fabia može da primi tri sigurno pričvršćena dečija sedišta.

Svi motori zadovoljavaju Euro 6d emisione standarde. Vrhunska varijanta je 1.5 TSI sa snagom od 110 kV (150 PS) i standardnim 7-stepenim DSG menjačem. Modeli do 70 kV (95 PS) opremljeni su ručnim 5-stepenim menjačem, dok je 1.0 TSI od 81 kV (110 PS) opciono dostupan sa 6-stepenim ručnim ili 7-stepenim DSG menjačem.

Škoda nudi dva benzinska motora sa višestrukim ubrizgavanjem za Fabiju, koja je opremljena pogonom na prednje točkove. Ovi trocilindrični agregati od 1,0 MPI imaju zapreminu od jednog litra i proizvode 48 kV (65 PS), odnosno 59 kV (80 PS). To je za 4 kV (5 KS) više od motora prethodne generacije. Dizel jedinice nisu u Fabiji od 2018. godine.

Pogledajmo opseg motora u pregledu:

Skoda Fabia (2021) cilindar snaga Maksimalni obrtni momenat prenošenje Maksimalna brzina Ubrzanje 0-100 km / h Potrošnja (u litrima / 100 km) Emisije CO2 (VLTP u g CO2 / km)
1.0 MPI EVO 3 48 kV (65 ks) 93 Nm 5-stepeni manuelni 172 km / 15,5 sek. 5.1 116-131
1.0 MPI EVO 3 59 kV (80 PS) 93 Nm 5-stepeni manuelni 179 km / 15.1 sek. 5.1 116-131
1.0 TSI EVO 3 70 kV (95 ks) 175 Nm 5-stepeni manuelni 195 km / h 10.6 sek. 5.1 113-128
1.0 TSI EVO 3 81 kV (110 PS) 200 Nm 6-stepeni manuelni 205 km / h 9,7 sek. 5.0 114-128
1.0 TSI EVO DSG 3 81 kV (110 PS) 200 Nm 7-stepeni DSG 205 km / h 9,5 sek. 5.5 125-139
1.5 TSI EVO 4th 110 kV (150 PS) 250 Nm 7-stepeni DSG 225 km / h 7,9 sek 5.6 128-142
Zanimljivo: dva 1,0-litarska benzinska motora sa prirodnim usisavanjem gotovo se ne razlikuju u pogledu voznih performansi. Dakle, ako možete bez vrednosti za kvartet i opušteni ste na putu, možda ćete se zateći kako cenite sa mašinom od 65 KS. Ova jedinica je takođe namenjena kupcima Citiga , dok je 1.5 TSI sa 150 PS gotovo prikriveni RS .

Došli smo do unutrašnjosti nove Škode Fabije: Kontrolna tabla je vizuelno impresivna zahvaljujući nezavisnom info-zabavnom displeju veličine do 9,2 inča. Pored toga, Fabia po prvi put može biti opremljena digitalnim instrumentima od 10,25 inča. Fabia je standardno opremljena analognim instrumentima i 3,5-inčnim informativnim displejem između instrumenata.

Karakteristike udobnosti koje se mogu naći u vozilima visoke klase, poput grejanog vetrobranskog stakla i grejanog volana, druge su opcije koje su debitovale u Fabiji. Nova Škoda Fabia biće dostupna na tržištu u tri poznate varijante opreme Active, Ambition i Stile.

Simetrična kontrolna tabla sa sopstvenim centralnim displejem i horizontalnim ukrasnim trakama, za koje je dostupno šest različitih varijanti, u zavisnosti od nivoa opreme, podvlači širinu unutrašnjosti. Iz Ambition-a, prednja strana kontrolne table je prekrivena tkaninom i obezbeđena kontrastnim šavovima. Veliki, okrugli otvori za vazduh levo i desno – opremljeni hromiranom trakom od Ambition – i novo dizajnirane ručke na vratima, takođe u hromu, dodaju nove vizuelne naglaske.

Kontrastni ukrasni šavovi i sivi ukrasni šavovi u boji bakra donose nove akcente u boji unutrašnjosti Škode Fabije. Novo ambijentalno LED svetlo (standardno sa stilom) omogućava vozaču da osvetli trake na instrument tabli belom ili crvenom bojom. Centralna konzola i ručke prednjih vrata takođe mogu biti osvetljeni; Ambient Light takođe uključuje LED svetla za čitanje napred i pozadi.

Redizajnirani volani uneli su završne detalje u unutrašnjost Fabije. Višenamenski upravljač dostupan je u koži i kao sportski upravljač sa tri kraka i ima lopatice za pomeranje za DSG menjač. Grejani volan i zagrejano vetrobransko staklo debituju u paleti dodatne opreme ovog modela i obezbeđuju veću udobnost i sigurnost zimi.

Četvrta generacija Škode Fabije prvi put je dostupna sa dvozonskim automatskim klima uređajem. Kada je opremljena ovim opcionim klima uređajem, centralna konzola ima dva fizička dugmeta koja se mogu koristiti za podešavanje temperature odvojeno za levu i desnu stranu vozila. Svim funkcijama sistema može se intuitivno upravljati pomoću osam tastera.

Za novu Škodu Fabiju možete odabrati između tri različita infotainment sistema. Sving, početni sistem, standardno ima moderan 6,5-inčni ekran u boji osetljiv na dodir, radio sa digitalnim DAB prijemnikom i četiri prednja zvučnika. Bolero nudi radio, 8-inčni ekran, Bluetooth hendsfri sistem i dva dodatna zvučnika za surround zvuk na zadnjim vratima.

Pametni telefon se može bežično povezati putem Vireless SmartLink-a i Android Auto-a ili Apple CarPlai-a, dok opcionalni Phone Bok omogućava induktivno punjenje. Amundsen sistem ima individualno podesivi 9,2-inčni ekran i navigacionu funkciju podržanu mrežnim podacima.

Ova opcija takođe uključuje Vi-Fi pristupnu tačku. Uslugama strimovanja muzike možete pristupiti preko uparenog pametnog telefona. Mape se mogu čuvati na 64 GB SSD čvrstom disku i ažurirati na mreži.

Ovde je upravljanje gestama standardno, dok je onlajn upravljanje glasom putem digitalne glasovne asistentkinje Laure, koja razume 15 jezika, neobavezno. Nova Fabia može biti opremljena sa pet USB-C utičnica za punjenje dodatnih mobilnih uređaja – od kojih se jedan nalazi na retrovizoru, na primer za punjenje kamere. Škoda ozvučenje sa dodatnim pojačalom i sabvuferom u prtljažniku je posebna karakteristika koja nudi još bolju akustiku.

Škoda već dugi niz godina olakšava svakodnevni život automobila svojim kupcima novim i genijalnim Jednostavno pametnim rešenjima. Nova Fabia donosi pet novih ideja na put koji slave svoj Škodin debi. Na primer, u odeljku za odlaganje na centralnoj konzoli, novi klip za kreditne kartice ili karte za parkiranje i gumena traka održavaju stvari urednim.

Uklonjivi držač čaše između prednjih sedišta je opcionalno dostupan, dok kontejner na tunelu menjača putnicima na zadnjem putu nudi pametan način za odlaganje sitnica.

Nova Škoda Fabia na tržište će se pojaviti u septembru 2021. Na papiru će biti malo skuplja od prethodnice, ali zauzvrat nudi više standardne opreme. Tada će biti dostupna i varijanta Monte Carlo sa sportskim dodirom.

A Fabia Combi? Sledeća generacija ovde neće započeti do kraja 2022. / početka 2023. godine. Do tada, trenutni model treba održavati svežim kroz razne mere.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close