Automobili

Nissan Ariia postaje električni jednosed!

Generalno, neke tehnologije koje se nalaze u drumskim vozilima su rezultat konkurencije. Ali dešava se i obrnuto. Ovo je slučaj sa Nissanom , koji je razvio jednosed opremljen pogonskim sklopom potpuno novog Ariia SUV-a .

Koncept automobil je inspirisan svetom Formule E o čemu svedoče njegove linije. Za sada je to samo prototip, japanski proizvođač nije spomenuo mogući ulazak u konkurenciju. Zbog toga je vrlo verovatno da će ovaj jednosed biti svrgnut u rang izložbenog modela tokom takmičenja Formule E Svetskog prvenstva.

Od puta do kolovoza
Jednosed je nasledio mnoga aerodinamička rešenja koja se nalaze na bolidima Formule E Gen2, sa primesama Arije. Prednji deo, koji je u obliku strele, podseća na rešetku serijskog modela, dok pontoni reinterpretiraju čiste linije japanskog električnog SUV-a. Imajte na umu da je unutrašnjost opremljena svim sigurnosnim sistemima koje zahteva FIA.

„Nissan učestvuje u Formuli E ne samo da bi se trkao na stazi, već i da bi podržao razvoj električnih vozila koja su zadivljivala javnost“, prokomentarisao je Tomaso Volpe, direktor Nissanovog odeljenja motosporta. „Naši programi za električna vozila pružaju informacije našem programu u Formuli E i obrnuto, omogućavajući nam da prenosimo tehnologije sa puta na stazu i sa staze na put.“

Nissan još nije objavio detalje o pogonskom sistemu za svoj jednosed. Prema firmi, kombinacija baterije i motora zadržava specifikacije proizvodnog modela. Pretpostavimo da tamo nalazimo sistem e-4orce, najmoćniji dostupan na Ariji: baterija od 87 kVh koja napaja dva elektromotora za snagu od 394 KS i obrtni moment od 600 Nm.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proveri
Close
Back to top button
Close
Close