Automobili

Kolekcija Jaguar E-Tipe 60: Omaž za 60. rođendan

Šest pari kupea i roadstera odražavaju vozila predstavljena u Ženevi 1961. godine
Jaguar E-Tipe 15. marta navršava 60 godina i smatra se najlepšim automobilom na svetu, čak i ako drugi možda više vole Mercedes 300 SL , Porsche 911 ili stari Ferrari. Povodom proslave godišnjice, Jaguar Classic predstavlja kolekciju E-Tipe 60, koja se sastoji od šest kupea i šest roadstera koji su u potpunosti obnovljeni.

Ljepotice, koje se prodaju samo u paru, temelje se na premijernim vozilima na salonu automobila u Ženevi 1961. Kupe je obojen u „Flat Out Grei“, dok je kolega roadstera u „Drop Everithing Green“, inspirisan originalne boje od pre šest decenija.

Prema Jaguaru, ove lakove ne možete naručiti ni za jedan drugi model, jer su namenjeni samo kolekciji E-Tipe 60. Vozila su potpuno obnovljena do poslednjeg vijka i imaju neka tehnička poboljšanja.

Revitalizovani E-Tipe Coupei i Roadsteri sada imaju po narudžbi petostepeni ručni menjač sa sinhronizacijom, spiralnim zupčanicima i tvrđim kućištem od livenog aluminijuma koji povećava izdržljivost.

Prema Jaguaru Classic, brzine su sada bliže radi sportskijeg doživljaja vožnje, a promene brzina su glatke. Nadograđeni menjač povezan je sa poznatim KSK motorom, šestocilindričnim motorom od 3,8 litara i 265 konjskih snaga, opremljenim lakim metalnim hladnjakom u stilu iz 1961. godine.

Vozila E-Tipe 60 Collection imaju koristi od električnog ventilatora za hlađenje motora, koji je takođe opremljen elektronskim paljenjem i povezan je sa izpuhom od sjajnog nerđajućeg čelika. Potonji je potpuno iste veličine kao i njegov predak od blagog čelika, ali Jaguar obećava da će biti izdržljiviji i pružiti malo dublji zvuk.

Da bi išao u korak sa vremenom, Jaguar oprema preporođeni E-Tipe modernijim informativno-zabavnim sistemom koji ima Bluetooth vezu i satelitsku navigaciju. Promene zaokružuje revidirana centralna konzola sa posebnom gravurom, koja podseća na način na koji su prva vozila putovala od Koventrija do Ženeve 1961. godine. Britanski brend navodi da se svaka gravura ručno izrađuje u složenom procesu koji traje više od 100 sati, nakon konsultacija sa budućim vlasnikom.

Unutrašnjost kupea napravljena je od crne glatke kože, dok je kabina roadstera u antilop zelenoj boji. Oboje dele prigodni logotip E-Tipe 60 sa natpisom “1961-2021”, kao i volan sa svetlim obodom od bukovog drveta i dugme od sirene od 24-karatnog zlata kao aluziju na originalni E-Tipe. Šest parova dolazi sa odgovarajućim poklopcem za automobil, valjkom za alat i vrećama za odlaganje.

Detalji o cenama nisu obelodanjeni, ali pošto Jaguar Classic’s Reborn 3,8-litarski E-Tipe košta 315.000 funti, verovatno ćete morati da platite najmanje oko 750.000 funti (prilično više) za jedan od šest parova E-Scroll to Tipe 60 Zbirka.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close