Automobili

BMV Vision iNekt postaje BMV iKs: Električni terenac biće dostupan krajem 2021. godine

Električni terenac sa oko 370 kV (500 PS) i dometom od oko 600 km
BMV Vision INEKST postaje BMV IKS. Kompanija sa sedištem u Minhenu sada daje prvi pogled na prvi model zasnovan na novom, skalabilnom budućem građevinskom kompletu BMV grupe. „Prvi iKs“ (kako ga BMV naziva) trenutno je još u serijskoj izradi, ali na tržište bi trebalo da izađe krajem 2021. godine.

SUV je dizajniran s obzirom na elektromobilnost od samog početka. To je prvi model nove generacije BMV automobila.

Dva elektromotora sa više od 370 kV (500 PS)
Peta generacija tehnologije BMV eDrive odgovorna je za pogon. Sadrži dva elektromotora, energetsku elektroniku, tehnologiju punjenja i visokonaponski sistem za skladištenje. Prema najnovijim proračunima, pogon koji je razvio BMV generisaće maksimalnu snagu veću od 370 kV / 500 PS i ubrzati BMV iKs od nule do 100 km / h za manje od 5,0 sekundi.

Cilj je izuzetno niska potrošnja energije manja od 21 kVh na 100 kilometara prema VLTP-u u konkurentskom okruženju. Sa bruto brzinom većom od 100 kVh, baterija treba da omogući domet od preko 600 kilometara (VLTP).

Brzo punjenje: domet od 120 kilometara za deset minuta
Nova tehnologija punjenja omogućava brzo punjenje jednosmerne struje do 200 kV. Baterija se može napuniti od 10 do 80 procenata za manje od 40 minuta. Pored toga, u roku od deset minuta može se uložiti dovoljno energije da se domet poveća za više od 120 kilometara. Vreme potrebno za punjenje visokonaponske baterije od nula do 100 procenata na zidnoj kutiji snage 11 kV manje je od jedanaest sati.

Novi tehnološki komplet takođe donosi veću računarsku snagu. Na taj način se može obraditi obim podataka koji je 20 puta veći nego kod prethodnih modela. Pored toga, iKs ima moćnije senzore i podržava 5G. Takođe bi trebalo da dobije nove i poboljšane funkcije automatske vožnje i parkiranja.

Sve dok Ks5
Pionirski karakter BMV-a iKs trebalo bi da se izrazi u njegovom dizajnu. Napolju, BMV ponovo tumači proporcije velikog SUV-a. Po dužini i širini iKs je uporediv sa Ks5, visina gotovo tačno odgovara vrednosti BMV-a Ks6, dok je veličina njegovih točkova zasnovana na Ks7-u, navodi BMV.

U centru prednjeg dela je vertikalno poravnati dvostruki kardioid, koji je, međutim, potpuno zatvoren jer električnom pogonu teško treba vazduh za hlađenje. Umesto toga, on preuzima funkciju „inteligencijske površine“, što znači da su tehnologija kamere, radarske funkcije i drugi senzori smešteni iza prozirne površine.

Ostali naglasci u dizajnu spoljašnjosti uključuju najtanji farovi ikada primenjeni na BMV modelu, otvarači vrata koji se uklapaju u ravninu, kojima se može upravljati pritiskom na dugme, bočni prozori bez okvira i poklopac prtljažnika, koji se proteže preko celog zadnjeg dela bez ikakvih razdvajajućih zglobova, i izuzetno uska zadnja svetla. Vrat za punjenje tečnosti za pranje nalazi se ispod BMV logotipa na poklopcu motora, kamera za vožnju unazad u BMV logotipu na poklopcu prtljažnika.

Unutrašnjost: fokus je na ljudima
Za unutrašnjost BMV obećava izdašan prostor, visokokvalitetnu mešavinu materijala, nova sedišta sa integrisanim naslonima za glavu i izuzetno veliki stakleni krov. Arhitektura enterijera je potpuno redizajnirana. Eliminacija središnjeg tunela, što je moguće zahvaljujući električnom pogonu, stvara dodatno mesto za noge napred i pozadi, kao i više prostora za odlaganje. Prema proizvođaču, centralna konzola je dizajnirana poput visokokvalitetnog komada nameštaja.

Displeji i kontrole su svedeni na najvažnije. Zvučnici su nevidljivo integrisani, otvori za vazduh su filigranski i postoje grejane površine. Tu su i šesterokutni volan, preklopni prekidač za odabir stepeništa stepena prenosa i BMV zakrivljeni displej .

Telo od aluminijuma i ugljenika i koeficijent otpora od 0,25
Energetska efikasnost i opseg imaju koristi od lagane konstrukcije i aerodinamike. Telo ima aluminijumski svemirski okvir i „ugljenični kavez“. Ovi materijali osiguravaju malu težinu i torzijsku krutost. Zajedno sa dobrim aerodinamičkim svojstvima (koeficijent otpora = 0,25), ovo dovodi do glatkog upravljanja i velike okretnosti, prema BMV-u.

BMV iKs će se proizvoditi u pogonu u Dingolfingu kao nova tehnološka perjanica BMV grupe iz druge polovine 2021. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close