Automobili

Zaboravljen koncept: Volvo ECC (1992)

Da li se sećate Volva S80? Ova velika limuzina sa četvoro vrata proizvedena u Švedskoj da bi se takmičila sa Audijem A6 i Mercedesom E-klase. Malo ljudi zna da je pre zvaničnog predstavljanja, 1992. godine, kompanija predstavila koncept sa linijama prilično sličnim onima u verziji definitive.

Zvao se Volvo ECC (akronim za Environmental Concept Car) i kombinovao je dimenzije velikog porodičnog automobila sa ekološkim karakteristikama koje su bile inovativne za to vreme, počevši od vitkog dizajna.

recikliranih materijala
Jedan od glavnih aspekata ovog inovativnog koncepta svakako je bila činjenica da je napravljen od ekološki prihvatljivih materijala , recikliranih od otpada drugih Volvo automobila . Glavna karakteristika njegovog dizajna bila je njegova aerodinamika, skoro jedinstvena za automobil predstavljen 1992. godine, u vreme kada su svi dizajni bili sastavljeni od prilično vertikalnih ili horizontalnih površina.

Inovativni motor
Ispod haube je bio veoma poseban gasnoturbinski motor , u kombinaciji sa elektromotorom sa prilično zanimljivim baterijskim paketom. Dakle, nema konvencionalnih klipova i benzina, već motora sposobnog za neviđenu termičku efikasnost, jedinstvenu u svetu automobila.

U stanju da proizvede 96 KS, zahvaljujući rekordnom koeficijentu trenja od 0,23, ovaj konkretni Volvo koncept je bio u stanju da ubrza od 0 do 100 km/h za 23 sekunde u EV režimu i 12,5 sekundi kada je gasna turbina bila uključena.

Maksimalna dostignuta brzina bila je 175 km/h, sa električnim dometom od 145 km i do 668 km sa punim rezervoarom goriva za turbinu . Tehničko rešenje koje međutim nije ispunjavalo zahteve novih propisa protiv zagađenja koji su trebali da stupe na snagu nekoliko meseci kasnije, kao što je Euro 1.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close