Automobili

Šta ako automobil koji menja boju postane norma?

Koncept BMV i Vision Dee predstavljen na CES-u u Las Vegasu sadržao je nekoliko inovacija koje bavarski proizvođač automobila zamišlja za budućnost, a među njima je jedna od najznačajnijih bila sposobnost automobila da menja boju , u rasponu od 32 nijanse.

Ova slika zahvaljujući primenjenoj tehnologiji E Ink, sličnoj onoj koja se koristi za e-čitače, u vidu 32 panela raspoređena po celom telu.

Ova funkcionalnost nije potpuno prva za brend, nego je koncept BMV iKs Flov sa E-Ink ponudio istu stvar pre godinu dana, samo sa nijansama sive. Ali zašto brend istražuje ovu mogućnost?

Najbolji video snimci:

Inženjeri koji su radili na ovoj tehnologiji imaju, kako ime njihovog prototipa govori, pravu viziju automobila koji menjaju boju.

Ekologija i bezbednost na putevima u srcu koncepta
Prema Steli Klark, odgovornoj za ovu inovaciju u BMV -u , promena boje njenog automobila biće korisna u smanjenju emisije štetnih gasova i poboljšanju bezbednosti na putu .

Galerija: BMV i Vision Dee
BMV i Vision Dee
103 Slike
U stvari, moguće je prilagoditi boju automobila vremenskim uslovima, što će omogućiti manje korišćenje klima uređaja . Kao što svi znamo, crna karoserija privlači toplotu i prema rečima inženjera, usvajanje svetle boje u vrelim letnjim danima će smanjiti unutrašnju temperaturu i samim tim smanjiti zahteve za klima uređajem, a istovremeno i potrošnju energije.

Prikaz boja ne troši nikakvu energiju, samo prelazak sa jedne boje na drugu tražeći bateriju.

Što se tiče bezbednosti na putu, karoserija bi takođe mogla veoma brzo da promeni boju kako bi upozorila druge učesnike u saobraćaju na neposrednu opasnost, na još vidljiviji način od tradicionalnih svetla. Stela Klark čak zamišlja vozila hitne pomoći koja se signaliziraju na još vidljiviji način nego sa konvencionalnim svetlećim svetlima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close