Automobili

Retromobil 2023, svi automobili prisutni u Parizu

  1. izdanje Retromobila je spremno za početak . Najdugovječniji sajam klasičnih automobila održava se od 1. do 5. februara 2023. u Porte de Versailles u Parizu i jedan je od najvažnijih sajmova u Evropi.

Sa preko 130.000 očekivanih gledalaca i 600 prisutnih izlagača, i ovo izdanje je postavljeno da bude pravi raj za one koji vole starinska četiri točka, od onih koje je dizajnirao Alfa Romeo do francuskih. Dakle, evo svih očekivanih modela.

Alfa Romeo

Postoje dva glavna protagonista Alfa Romea: 1900 Super Sprint iz 1956. i SZ iz 1989. Prvi je proizveden u samo 599 jedinica između ’55. i ’58. i jedan je od najprestižnijih “Alfa” ikada, sa karoserija dizajnirana za takmičenje i 2.0 4-cilindrični motor od 115 KS koji može da dostigne 190 km/h.

“Sprint Zagato”, s druge strane, rezultat je saradnje sa milanskim proizvođačem karoserija i izveden je iz trkačkog automobila 75, sa 3.0 V6 pojačanim na 207 KS za maksimalnu brzinu od 245 km/h. Ovaj Alfa Romeo je bio među prvima koji je kompjuterski dizajniran sa CAD programima, pri čemu je originalni sajamski primerak potpuno restauriran.

Citroen

Citroen izlaže brojne nesvakidašnje koncepte, počevši od „koncept karavana“ korišćenog tokom snimanja filma „ Asteriks i Obeliks: Srednje kraljevstvo “ koji se odnosi na oblike legendarnog 2CV. Sitroen B2 poznat kao „Zlatna buba“ korišćen je 1920-ih za prvi automobilski prelazak Sahare, sa izloženim primerkom koji je veoma verna rekonstrukcija originala.

Tu su i Ami 6 i Mehari , odnosno laka limuzina i „spiaggina“ za slobodno vreme. I stižemo do Olija , najnovijeg prototipa po hronološkom redosledu koji nagoveštava ultra-kompaktni električni krosover sa baterijom od 40 kVh, dometom do 400 km i težinom od samo 1.000 kg.

DS

DS brend između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u Parizu. U Retromobilu postoji DS 21 Pallas sa elektronskim ubrizgavanjem iz 1970. godine, pionir brojnih tehnologija, uključujući hidropneumatsko oslanjanje i servo upravljač.

Takođe je bio prisutan SM prototip , prava laboratorija na točkovima sa Maserati motorom od 340 KS i brojnim ugrađenim sistemima za korekciju trima, raspodelu težine, krutost vešanja i brzinu kotrljanja.

Sadašnjost brenda predstavlja vodeći DS 9 E-Tense plug-in hibrid sa 360 KS , dok budućnost oličava E-Tense Performance , električni koncept od 815 KS dizajniran na osnovu iskustva u Formuli E.

Fiat

Fiat Abarth 850 TC predložen na Retromobile-u zasnovan je na modelu 600 i obnovljen je od vrha do dna. 850 TC je bio prvi Scorpion automobil koji je nosio akronim “Turismo Competizione” i koji je pobedio u brojnim trkama u Evropi, zahvaljujući motoru od 847 cc (otuda i referenca na ime “850”).

Sposoban da dostigne 140 km/h, ovaj primerak ima veoma posebnu priču. Fijat je , u stvari, pripadao Guardia di Finanza, koja ga je koristila u nekim specijalnim operacijama protiv šverca.

Baci

Za italijanski brend postoji originalni reli 037 sa Martini livreom koji je učestvovao na trkama 1982. i 1983. Vozio ga je Valter Rorl, ovaj model je omogućio Lanciju da osvoji titulu konstruktora 1983. i bio je među poslednjim automobilima sa pogonom na zadnje točkove koji su pobediti na svetskom reliju pre pojave pogona na sva četiri točka.

037 je izuzetno aktuelan, posebno ako se ima u vidu da je poslednjih godina Pijemontska Kimera napravila ekskluzivni restomod za preko 480.000 evra .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close