Automobili

Pregled Audi K5 Sportback – naše mišljenje o hibridu od 367 konjskih snaga

Sa svojim priključnim hibridnim motorom od 367 konjskih snaga, SUV posečen prstenovima ima odziv i prilično kontrolisan apetit.
Audiju je dugo trebalo da uđe u visoko cenjeni segment SUV kupea. Ipak, Audi K5 pojavio se u svojoj prvoj generaciji 2008. godine, pre nove verzije 2017. godine i preuređenja prošle godine. U međuvremenu su oponašani BMV Ks4 i Mercedes GLC Coupe, ostavljajući K5 da gleda kako njegove kolege u begu gomilaju obrasce za narudžbinu. Ali ove godine se sve menja, budući da K5 namerava da se pridruži bitci .

Četiri godine nakon lansiranja druge generacije, K5 konačno usvaja krovnu liniju sa ovom verzijom Sportback, koja se kasno pojavljuje na tržištu, ali sa nekim ozbiljnim prednostima koje mogu prevrnuti vagu na njegovu stranu. U poređenju sa normalnom verzijom, Audi K5 Sportback meri, na nekoliko milimetara, istu dužinu, odnosno 4,69 metara . Posledica: da bi dali prolazni aspekt krovu bez povećanja dužine vozila, inženjeri su morali da smanje smanjenje zadnjeg prostora i prtljažnika. Na ovo ćemo se vratiti malo kasnije.

Audi se, poput Porschea na lansiranju Caienne Coupea , u velikoj meri oslanja na ovu karoseriju, otprilike jedan od dva K5-a koji se prodaju u Sportback verzijama . Drugi trend je očigledno procvat hibridnih motora, koji postepeno postaju poresko efikasniji od dizela za kompanije. Kao rezultat toga, 63% K5 sada naručenih u Francuskoj su plug-in hibridi i ovaj trend nastavlja da raste.

Laskava prezentacija
Jednom instaliran na brodu, Audi K5 Sportback je kopija / lepljenje uobičajenog K5, sa urednom prezentacijom, besprekornom završnom obradom i kvalitetnim materijalima. Ako su nas manji Audi (A1, K2, A3 …) ponekad razočarali prilično primetnim padom u završnoj obradi, veći modeli i dalje služe kao reper u svojoj kategoriji . K5 zbog starosti još uvek nije podlegao svim digitalima i to je dobro. Kontrole za fizičku ventilaciju ili neka dugmad cenimo kao prečice.

Što se tiče info-zabave, Audi K5 od restilinga dobija novi dodirni ekran u svom centru. Meniji su ergonomski, grafika je visokog kvaliteta, a navigacija fluidna. Nema se tu na šta puno žaliti. Apple CarPlai i Android Auto su takođe dostupni sa bežičnom vezom.

Što se tiče pristupa zadnjim sedištima, ovde se općenito uvek stegne cipela za isečene SUV-ove. Audi K5 Sportback to čini s počastima, međutim, jer gubi samo centimetar i po prostora za glavu. Uprkos hibridizaciji, sedište ostaje klizno, dok srednje sedište još uvek nije vrlo dostupno sa vrlo uskim sedištem i istaknutim centralnim tunelom. Što se tiče prtljažnika, Audi K5 Sportback dostiže 510 litara, 40 litara manje od klasičnog K5. A ako se, poput nas, odlučite za priključnu hibridnu verziju, zapremina pada na 455 litara , a da čak i ne morate da postavljate kablove za punjenje.

Dostupni motori
Pre nego što započnemo test na lepim putevima Korzike, krenimo u brzi obilazak dostupnih motora. Na strani dizela nalazimo poznati 2.0-litarski četvorocilindrični TDI dostupan u verziji od 163 ili 204 konjske snage . I više nema 100% blokova benzina zbog kazne u Francuskoj. Stoga pronalazimo dva priključna hibridna motora koja kombinuju 2,0-litarski TSI četvorocilindrični motor sa električnim motorom.

Verzija 50 TFSI e razvija 299 konjskih snaga , dok naš model 55 TFSI e zahteva 367 konja . Napokon, Audi SK5 je i dalje dostupan sa 3.0-litarskim TDI V6 od 341 konjske snage , ali uz kaznu od 27.000 evra, što dovodi do konačnog računa na preko 110.000 evra. Kazna gotovo osuđuje ovaj model u Francuskoj, pogotovo što hibridna verzija od 367 konjskih snaga, uprkos svojoj većoj težini, ima dovoljno odziva da K5 Sportback učini malo dinamičnom.

Punjiva hibridna K5 baterija razvijaće se 2021. godine zahvaljujući povećanom kapacitetu. Tako njihova baterija prelazi sa 17,9 kVh bruto u odnosu na 14,1 ranije. Kao rezultat, električni domet prelazi bar od 50 km u mešovitom ciklusu VLTP i vrednosti su uključene, u zavisnosti od motora i završne obrade, između 56 i 61 km .

Nažalost, nismo uspeli da testiramo autonomiju ovih novih verzija, jer su naši predserijski test modeli imali staru bateriju. Za punjenje, K5 TFSI e je opremljen punjačem naizmenične struje od 7,2 kV koji omogućava punjenje za 2,5 sata na zidnoj kutiji od 7,2 kV ili za 8 sati na kućnoj utičnici .

Na putu
Nakon ove kratke tehničke prezentacije, vreme je da prošetamo korzikanskim putevima, počev od Ajaccia-a do Propriana, dok zaobilaznim putem krećemo dalje ka severu i promatramo veličanstvene i večite potoke Piane. Ostrvo lepote ne uzurpira svoj identitet.

Stoga ćemo ga pregledati na vozilu K5 Sportback 55 TFSI e kuattro, vozilu opremljenom termičkim blokom snage 265 konjskih snaga i električnim motorom od 143 konjske snage. Kumulativna snaga: 367 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta , sve raspoređene na pogon na sva četiri točka preko sedmostepenog menjača S tronic. A kod Audija je pogon na sva četiri točka trajan, odnosno čak radi u 100% električnom režimu . Takođe ćemo u električnom režimu započeti putovanje, napuštajući Ajaccio. Brzo se nalazimo na krivudavim putevima sa raznolikim terenom.

Na našem prvom 100% električnom kursu završili smo oko 30 kilometara pre nego što je toplotni motor preuzeo vlast, a baterija je uvek držala rezervu energije da bi i dalje imala 367 konjskih snaga u svakom trenutku. Imajte na umu da su naši testni modeli opremljeni starom baterijom, ali za bilo koju porudžbinu novog K5 hibrida biće vam isporučen onaj kapaciteta 17,9 kVh.

Brzo smo napustili režim komfora da bismo prešli na dinamički režim i sledili tempo koji nameću lokalno stanovništvo, koje očigledno ima vrlo poseban apetit za okupljanje. Bar za neke. Naš Audi K5 Sportback se ne ističe na zavojitim putevima performansama na kojima SK5 nema na čemu da zavidi, posebno sa snimkom od 0 do 100 km / h za 5,3 sekunde . Džip veći od dve tone igra uglove sa određenom okretnošću (za SUV), ali elektronski uređaji ne mogu uvek da sakriju svoju dobru prirodu, K5 nastoji da prikaže prilično izražen kotrljaj na velikoj podlozi.

Što se tiče udobnosti, naš K5 Sportback nije tako fleksibilan kao Volvo KSC60 ili Mercedes GLC hibrid, ali vazdušno oslanjanje (opcionalno po ceni od 2040 evra) omogućava brisanje što je više moguće vibracija šasije pri maloj brzini, uzrokovane naročito ovim ogromnim 21-inčnim naplatcima, koji takođe ne izgledaju toliko veliki koliko je izražena stranica desni.

Što se tiče potrošnje, sa baterijom koja je gotovo prazna (regeneriše se u usporavajućim fazama), primetili smo oko 9,8 l / 100 kilometara sa kontinuiranim tempom i mnogim silaznim fazama (a samim tim i naviše). Brojka koja se smanjila na 7,2 l / 100 kilometara sa punom baterijom i automatskim upravljanjem automobilom između električnog i termičkog. Nismo mogli da ga izmerimo na autoputu, ljubimac kućnih ljubimaca priključnih hibrida, ali njegov opseg će biti ograničeniji sa rezervoarom od 54 litra protiv 70 za K5 dizel. A da se i ne spominje da će dizel K5 trošiti mnogo manje.

Po kojoj ceni?
Da biste prešli sa K5 na K5 Sportback, biće potrebno baciti dodatnih 2700 evra na ekvivalentnom nivou završne obrade. Ovaj model je dostupan od 56.190 evra u verziji od 35 TDI, ali kupci će se više okrenuti PHEV modelima. Naš test model se trguje od 73.650 evra , pa do više od 85.000 evra za našu vrhunsku test verziju … ali nije opremljen električnim sedištima i panoramskim krovnim krovom, dva elementa su i dalje opcionalna. Petti. Za manju hibridnu verziju od 299 konjskih snaga potrebno je 3060 evra manje od našeg modela.

Uprkos autonomiji većoj od 50 kilometara u električnom pogonu, bonus od 3000 evra (smanjen na 2000 evra sa 1ersledećeg jula) proći će pored vas. Uprkos svemu, ova dva modela su prilično povoljna u odnosu na SK5 dizel, doduše lakši i malo efikasniji, ali kažnjeni maksimalnom kaznom u Francuskoj.

Konkurencija
Audi K5 Sportback ima nekoliko konkurenata, uključujući čuvenog Ks4, rođaka Ks6, preteče na terenu. Osim što, uprkos nedavnom restilingu , Ks4 nema koristi od priključnih hibridnih motora, ali ipak dva benzinska agregata od 245 i 360 konjskih snaga i tri dizela od 190, 286 i 340 konjskih snaga. Mercedes GLC Coupe je verodostojniji, sa kraljevim izborom, dva priključna hibrida, jedan u benzinu sa 320 konjskih snaga i drugi u dizelu sa 306 konjskih snaga .

Završna reč
Kao i K3 , K5 stoga nasleđuje verziju Sportback koja bi trebalo da naiđe na izvestan uspeh i da zaseni normalnu verziju, posebno za kupce koji favorizuju dizajn u odnosu na praktične aspekte. Većina njih će se obratiti dvama PHEV-ima, dve verzije prikazane po značajnim cenama, koje bi mogle da proizvedu manje moćne i pristupačnije varijante. Za one koji su alergični na baterije, zaliha dizela je značajna, sa ne manje od tri motora. Veliki igrači će biti oduševljeni, ali malo manje kaznama koje su manje-više uvukle ova tri predloga.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close