Automobili

Neispravni motori: Tuženi Renault i Nissan

Reno i Nisan tužili su u utorak u Francuskoj kupci nezadovoljni kvarovima motora proizvedenog u Evropi u 400.000 primeraka tokom protekle decenije.

Kristof Legevaks, advokat koji stoji iza platforme Mileo koja sprovodi takozvanu „zajedničku kolektivnu akciju“ u ime 1.100 osumnjičenih, rekao je za Rojters da je sudski izvršitelj podneo poziv u utorak.

„To je samo upućivanje na probni rad “, dodao je on. “Cilj još nije kompenzacija, već potraga za dokazima. To je serijski rizik za koji je Reno znao i trebalo je da povuče vozila” zbog bezbednosnih pitanja.

Reno je priznao da je motor, proizveden u Španiji i Velikoj Britaniji između 2012. i 2016. godine, patio od prekomerne potrošnje ulja, ali grupa veruje da nema bezbednosnih problema. On želi dokaz da regulatorni organi nikada nisu naredili kampanju opoziva.

„Reno grupa ne predviđa globalne pregovore i opravdava da se od slučaja do slučaja ispita mogućnost razmatranja nadoknade na osnovu tehničke dijagnoze“ , izjavio je portparol grupe.

On je dodao da je podršku dobilo 93 odsto identifikovanih klijenata koji su imali poteškoća. Kristof Legevaks, koji je inkriminisani period produžio na 2012-2018, smatra naprotiv da se motor može pokazati opasnim u slučaju loma, zbog gubitka snage koji sledi.

Nissan se poziva na svoju politiku individualne pomoći za svakog kupca koji je naišao na problem.

„Prvo i najvažnije, ohrabrujemo kupce koji su možda bili pogođeni ovim problemom da kontaktiraju najbliži Nissanov diler koji će na odgovarajući način pregledati i dijagnosticirati vozilo i pružiti neophodnu podršku “, rekao je japanski proizvođač automobila Nissan u saopštenju prosleđenom Rojtersu.

1,2-litarski benzinac je već izdvojio 2019. godine od strane udruženja UFC-Kue Choisir zbog potrošnje ulja. U Francuskoj se kvar potencijalno odnosi na 133.000 vozila marke Reno, Dačija i Nisan, kao i Mercedes. (sa Rojtersom)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close