Automobili

Nafta je sve manje potrebna: i zahvaljujući električnom automobilu

Podaci o borbi protiv klimatskih promena nisu utešni. Zdravstveno stanje planete je takođe razlog za zabrinutost na klimatskoj konferenciji Cop28 u Dubaiju, gde se osuđuje određena sporost u procesu oslobađanja od fosilnih goriva.

Ali se pojavilo nešto dobro. Električni automobili rastu u celom svetu i potražnja je, posle trenutka u kome je ekspanzija blago usporila, izgleda ponovo ojačala.

Prodaja električnih automobila ubrzava
Porast prodaje električnih vozila poslednjih godina naveo je naučnike da revidiraju svoje projekcije kada će globalna potrošnja nafte dostići vrhunac. Javne subvencije i tehnološki napredak ubeđuju sve više vozača da pređu na automobil sa nultom emisijom, što ima pozitivne reperkusije na globalne emisije u sektoru transporta.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), sa sedištem u Parizu i okuplja 29 industrijalizovanih zemalja, predviđa da će svetska potrošnja nafte dostići vrhunac krajem ove decenije, kada će dostići 103 miliona barela dnevno. Odlučio je to nakon što je napravio niz prilagođavanja u poređenju sa onim što je bilo predviđeno 2017. godine, godine u kojoj je krajnji datum postavljen na 2040.

„Prekretnica se može naći u javnoj podršci prelasku na električne automobile: ona je značajno smanjila potražnju za naftom iz transportnog sektora, koji je bio glavni pokretač rasta globalne potražnje za naftom“, rekao je Apostolos Petropoulos, IEA stručni.

Nafta je sve manje potrebna
Da električni automobil ubrzava smanjenje potrošnje fosilnih goriva potvrđuju i izjave naftnog giganta BP , koji je predvideo svoje projekcije o globalnom vrhuncu potražnje za naftom, i vlada SAD i Kine – dva najveća potrošača nafte u svetu – koji su svoje prognoze domaće potrošnje revidirali naniže.

Prema IEA, transport je odgovoran za oko 60% globalne potražnje za naftom: samo na Sjedinjene Države otpada oko 10%. Električna vozila će do 2030. uništiti oko 5 miliona barela dnevno globalne potražnje za naftom.

Moramo da rastemo brže
Globalna prodaja električnih vozila sada čini oko 13% ukupne prodaje vozila i verovatno će porasti na 40-45% tržišta do kraja decenije. Ovo je zahvaljujući mešavini sve strožih standarda efikasnosti i subvencija koje su uvele različite vlade širom sveta nakon Pariskog sporazuma iz 2015. kako bi se globalno zagrevanje zadržalo na nivou od 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim temperaturama.

IEA je, međutim, takođe saopštila da će prodaja električnih vozila morati da bude još veća, na nivou od 70 odsto tržišta do 2030. godine, kako bi se ispunio cilj Pariskog sporazuma o ograničavanju zagrevanja. A ovaj cilj nije lako postići.

Poslednjih nedelja, proizvođači električnih vozila, uključujući General Motors , Ford i Stellantis , odložili su ili odustali od planova za povećanje proizvodnje zbog rastućih troškova rada i znakova da rastuće kamatne stope na gorivo usporavaju rast u Sjedinjenim Državama. Međutim, dugoročno gledano, smanjenje troškova baterija za električna vozila neke istraživače čini optimističnim.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close