Automobili

Na Villa d’Este 2023 postoji koncept inspirisan Maserati kavezom za ptice

Da li vam nešto znači ime „ Ken Okujama “? Japanski dizajner je ranije radio za Pininfarinu i bio je jedan od kreatora ikona kao što su Ferrari Enzo i P4/5. Idući „na svoju ruku“ Okuiama je izbacio druge fascinantne (iako manje poznate) modele kao što su Kode57 i potpuno novi Kode61 Birdcage .

Ovo poslednje je njegova najnovija kreacija i prvi put je izložena na Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023. , ovog vikenda na jezeru Komo.

“barchetta” stil 60-ih
Veoma malo se zna o ovom modelu i verovatno je jedini način da saznate još nekoliko detalja da ga vidite lično. Iz početnih informacija i na osnovu fotografije, međutim, shvatamo da je reč o pauku sa dva sedišta, sa dizajnom koji nejasno podseća na Ferrari Monza SP2 .

Prednji deo karakterišu veoma zategnute i agresivne linije, sa LED farovima koji su sastavni deo karoserije.

Kao što naziv “Birdcage” sugeriše, Kode61 je inspirisan istoimenom serijom modela Maserati proizvedenih između kraja 50-ih i početka 60-ih, koje karakteriše poseban okvir koji vizuelno podseća na kavez za ptice (otuda engleski izraz “birdcage” ”). Između ostalog, Okuiama je dizajnirao i Birdcage 75th , prototip koji je 2005. godine predstavio Pininfarina koji je odao počast originalnim linijama Maseratija.

Sudeći po imenu i liniji modela, Kode61 direktno podseća na Birdcage Tipo 61, trkački automobil od 200 KS i 600 kg dizajniran za takmičenje u Le Manu koji je takođe vozio Stirling Mos.

Teško je razumeti koji motor se krije ispod linija japanskog koncepta, ali je verovatno da je Okujama izabrao Ferari ili Maserati motor da dodatno podvuče „italijanstvo” u DNK svog stvorenja.

Čak i točkovi, koji izgledaju identični onima kod Maseratija MC20 , sugerišu mehaniku marke Maserati, možda iz prve serije GranTurismo .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close