Automobili

Mini Clubman Final Edition (2023): 1.969 automobila za oproštaj

Kako izgleda budućnost Mini? Dok su (takođe električna) nova izdanja modela sa troja vrata i Countrimana već prikazana kao prototipovi, stvari izgledaju loše za Countriman. Lifestile karavan nema budućnost i odlazi u penziju. Ali pre toga, Mini ponovo pogađa gips i donosi specijalni model Clubman Final Edition.

Godine 1969. prvi Mini Clubman Estate je dao jasnu izjavu, koju je dizajner Roi Haines formulisao na sledeći način: „Ideja da samo ružne stvari mogu biti funkcionalne je nestala. Od 1969. do 1981. Clubman se takođe zalagao za verziju klasičnog Mini sa modernizovanim prednjim krajem koji je bio kontroverzan među navijačima.

U novom izdanju iz 2007. Clubman je bio moderna interpretacija klasičnog shooting brake koncepta. Pristup zadnjem delu je bio preko vrata koja se otvaraju pozadi na desnoj strani vozila. Sa trećom generacijom modela iz 2015. godine, Mini Clubman je značajno porastao na 4,25 metara u dužinu, duže međuosovinsko rastojanje je omogućilo da imaju dva puna zadnja bočna vrata.

Prtljažni prostor, koji trenutno ima kapacitet do 1.250 litara, može se lako utovariti preko podeljenih zadnjih vrata. Završno izdanje, koje je sada ograničeno na 1.969 komada, navodi godinu rođenja Clubmana.

Mini Cooper S Clubman Final Edition dolazi sa snagom od 131 kV (178 KS). Kao specijalno izdanje, dostupan je u bojama Nanuk Vhite, Enigmatic Black i Melting Silver i dostupan je kao Cooper, Cooper S, u odgovarajućim dizel verzijama ili sa pogonom na sve točkove.

Tu su i detalji u boji Shimmer Copper. Okruženje i prečka koja se nalazi u gornjoj trećini rešetke hladnjaka su u svetlucavoj boji izdanja, kao i tipični model Cooper S-Blade i bočne pregrade. Grafički uzorak na 18-inčnim točkovima od lake legure u finalnom izdanju Spoke u 2-tonskom dizajnu je završen u zatamnjenom prozirnom premazu koji podseća na bakar i, prema Miniju, daje boji „elegantnu, svetlucavu dubinu“.

Na desnoj strani podeljenih vrata, natpis „Final Edition“ elegantno upućuje na specijalno izdanje, kao i slovo „1 od 1969.“ na strani C-stuba. Sa unutrašnje strane, pragovi na vratima sa natpisom „Final Edition“ specifičnim za izdanje, koji se takođe nalaze na donjim kracima udobnog sportskog kožnog volana u napi, stvaraju posebnu atmosferu.

Sportska sedišta od kože sa podesivim podupiračima za butine i ušivenom oznakom izdanja su završena u tamno kestenjastoj boji. Oni su stilski uređeni sa umetkom od piket tkanine u antracit boji i plavim kontrastnim šavovima.

U kokpitu, prvo što vidite sa centralnog instrumenta u vozilu jesu tamne dekorativne površine instrument table, koje su uokvirene harmonično usklađenim ukrasnim trakama u mat svetlucavoj boji Sage Green Dark i boji Shimmer Copper specifičnoj za izdanje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close