Automobili

Kompaktni i laki automobili koji će zameniti terence?

Nakon procene da će generalizacija električnih vozila postepeno staviti tačku na SUV-ove kakve danas poznajemo , Vincent Cobee, izvršni direktor Citroena , razgovarao je sa Autocar-om kako bi razgovarao o “post-SUV” svetu.

Prema njegovim rečima, proizvođači automobila neće imati drugog izbora osim da dizajniraju automobile sa nižim linijama krova i tanjom karoserijom kako bi poboljšali efikasnost. U idealnom slučaju, automobili za osvetljenje bi takođe povećali domet električnih automobila. Aluminijum bi bio rešenje, ali bi njegova upotreba umesto čelika povećala troškove proizvodnje, što bi neminovno uticalo na cenu vozila.

A pošto proizvođači žele da izbegnu povećane troškove, istražuju se drugi načini za povećanje asortimana. Cobee je tako naglasio sve veći značaj aerodinamičnog dizajna, visoke i kvadratne karoserije SUV-a koji utiču na efikasnost.

Najbolji video snimci:

Osim toga, lider Sitroena očekuje da vlasti zakoče uspon SUV-ova ograničavanjem podsticaja samo na električna vozila čija je težina ispod određenog praga. Stoga će proizvođači pre ili kasnije morati da dizajniraju manja vozila.

Pošto nije moguće proizvesti SUV sa aluminijumskom karoserijom za masovna tržišta zbog visokih troškova, kompaktnija i elegantnija vozila su put napred u električnom dobu.

states_1
14 Slike
Koncept Oli , predstavljen prošle godine, mogao bi biti rešenje. Vozilo je razvijeno sa ciljnom težinom od samo 1000 kg i dometom od 400 km sa baterijom od 40 kVh. NJegov uticaj na životnu sredinu je nizak, u velikoj meri se oslanja na reciklirane materijale. Na primer, krov ili čak hauba su napravljeni od recikliranog kartona, u sendviču između panela od fiberglasa.

Da bi postigao ovu laganu težinu, Citroen je uklonio zvučni sistem i zamenio ga uklonjivim Bluetooth zvučnicima. Pored toga, prednja sedišta koriste 80% manje delova nego sedišta u ekvivalentnom SUV-u, dok su točkovi kombinacija aluminijuma i čelika za dodatno smanjenje težine.

Oli je bio vežba u jednostavnosti dovedena do krajnosti, ali Kobi veruje da proizvođači i regulatori sada moraju da pronađu „zajednički jezik“ na putu ka neutralnosti ugljenika.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close