Automobili

Jaguar će lansirati tri električna SUV vozila od 2025

Više ne slušamo mnogo o Jaguaru, i s dobrim razlogom, britanski proizvođač se menja. U februaru 2021. Jaguar je predstavio svoj strateški plan „Reimagine” i najavio prelazak na električne automobile 2025. godine.

U intervjuu za Autocar, Thierri Bollore je jasno stavio do znanja da će njegov brend krenuti na viši nivo i da će najmanje tri luksuzna SUV-a biti lansirana od 2025. Ovi modeli će biti zasnovani na potpuno novoj platformi i naravno imaće isključivo električni motor.

Čovek na čelu Jaguara nije ulazio u detalje, ali prvi model bi bio „mali SUV”, veličine Rendž Rover Sporta , a koje osnovne verzije ne bi bile opremljene samo jednim elektromotorom. Iako je “mali”, Jaguar bi mogao da ga proda u rasponu cena između 95.000 i 105.000 evra prema glasinama iz hodnika. Imajte na umu da Jaguar koristi ovu energetsku tranziciju da se transformiše u proizvođača luksuznih automobila.

Drugi model bi bio 20 cm veći od prvog. Za razliku od malog SUV-a, ovaj bi bio dostupan isključivo sa dva elektromotora i pogonom na sve točkove. NJegova cena bi bila 145.000 evra, a ukoliko kupac odabere najprestižniju verziju, njegova vrednost bi mogla da dostigne 230.000 evra. Rečeno je da je ovaj drugi SUV uglavnom namenjen kineskom i američkom tržištu. Nije jasno da li će biti ponuđen i u Evropi.

Kao što je navedeno na početku članka, tri Jaguar modela će biti zasnovana na zajedničkoj platformi pod nazivom Panthera . Proizvođač to još nije detaljno objasnio, jer je trenutno u razvoju. Rečeno je da ima arhitekturu od 800 volti i sve tehnologije neophodne za poluautonomnu vožnju nivoa 3.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close