Uncategorized

Jackie Stewart, istorija veliki šampion izvan Formule 1

Orijenttalna točka za sve navijače, on i dalje vodi bitke u korist sigurnosti na cestama i medicinskih istraživanja. U julu Formula 1 navršava se 70 godina i, kako bismo proslavili ovu prekretnicu, govorimo o vozaču koji je u historiji prvenstva učinio najviši izraz prvenstva svjetska motorizacija.

 Jackie Stewart prije nekoliko je dana napunio 81 godinu, a za one koji ga ne poznaju, bio je tri puta svjetski prvak ’69 sa Matrom i ’71 i ’72 sa Tyrrellom prije nego što je otišao u mirovinu ’73, u 34 , u svom vrhuncu. 

Jackie je bio svjestan da je preživjeli s obzirom na brojne opasnosti kojima su jahači njegove generacije trčali svake sedmice i zbog toga je odlučio da kacigu okači na nokat. U stvari, odustao je od pokušaja da osvoji još jednu svjetsku titulu jer je Tyrrell u to vrijeme bio među najkonkurentnijim F1 u cirkusu. Sjajni čovjek izvan Formule 1, Jackie Stewart jedini je, osim Stirlinga Mossa – pet puta drugi na svijetu, ali nikad svjetski prvak -, mogao zarađivati ​​više novca nakon zaustavljanja utrka nego kad su uspjeli iskoristiti kapital. svoju figuru. Ali zašto se to smatra referentnom točkom za entuzijaste i za sve one koji sanjaju da postanu piloti?

 Stewart je osvojio tri svjetska prvenstva, iako je bio disleksičan koji je pokazao da se ne odustaje ni od čega, nema prepreka koje se nije moglo zaobići i ostaviti iza sebe. Ali postoje i dve druge stvari koje govore o njegovoj ljudskosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close