Automobili

Hoće li biti nove generacije BMW serije 1?

BMW je upravo objavio prve službene slike BMW-a serije 1 za 2025. Iako ima drugačije interno kodno ime (F70), novootkriveni automobil je duboki facelift modela F40 koji je otkriven u svibnju 2019. Kao rezultat toga, ovaj premium hatchback. i dalje se temelji na platformi UKL2 s uobičajenim pogonskim sklopom s prednjim pogonom.

Nakon pet godina prisutnosti na tržištu s relativno osrednjim prodajnim rezultatima, njemačka marka želi Seriji 1 dati još malo energije da se bolje suoči s nadolazećim godinama. To je pomalo kao što je BMW napravio s X5 F15, koji je pozicioniran kao treća generacija ovog SUV-a, ali je koristio istu šasiju, međuosovinski razmak i kabinu kao E70, odnosno druga generacija. Ova vrsta nadogradnje ima za cilj potaknuti slabu prodaju zrelog proizvoda i uštedjeti troškove razvoja stvaranja nove generacije.

Sada se postavlja pitanje hoće li biti nove generacije serije 1 nakon što završi životni ciklus sadašnje (E70 i F70). Na temelju analize kretanja prodaje u posljednjih 12 godina, čini se da su šanse male. I ovo su razlozi.

  1. To je hatchback
    Iako Europa još uvijek kupuje hatchbackove, ova vrsta automobila je osuđena na propast sve dok ih Kina i Sjedinjene Države odbijaju kupiti. Globalni brend poput BMW-a, s globalnim proizvodima, ne može puno učiniti bez dva najveća tržišta na svijetu. Premium marke svoju profitabilnost temelje na proizvodnji automobila koji imaju globalnu privlačnost i potencijal diljem svijeta. Ovo je jedan od ključeva uspjeha tri njemačke premium marke: ponuda modela koji se lako mogu prodati posvuda. Serija 1 nije dostupna ni u Kini ni u Sjedinjenim Državama. Ova relevantna činjenica mogla bi objasniti zašto je marka odlučila napraviti veliki facelift sada i odgoditi moguću sljedeću generaciju.
  2. Troškovi elektrifikacije
    Strategija EV-a BMW Grupe do sada je dobro funkcionirala. Prošle godine bio je šesti najprodavaniji BEV brend u svijetu, iza Tesle i BYD-a, druge dvije manje kineske tvrtke i marke Volkswagen. BMW je ispred velikih mainstream marki poput Toyote, Hyundaija, Forda pa čak i Mercedesa. Ali ako pažljivo pogledate njegovu trenutnu BEV ponudu, shvatit ćete da je serija 1 jedan od rijetkih proizvoda koji se ne nudi s električnom verzijom, poput serije 3 i i3, serije 4 i i4, 5 i i5. , serije 7 i i7, X1 i iX1, X2 i iX2, X3 i iX3 te X5 i iX. Razlog? Razvoj namjenske električne verzije serije 1 i 2 mogao bi biti preskup, s obzirom na to da su to cjenovno osjetljiviji segmenti.
  3. Postoji X1
    Konačno, najveća prijetnja budućem postojanju BMW-a serije 1 nije Audi A3 ili Mercedes A-klase, već BMW X1. Do sada su ta dva modela dosta dobro koegzistirala. BMW je prvi put predstavio prvu generaciju serije 1 2004. Zatim je došao red na prvu generaciju X1 2009. Međutim, ravnoteža se počela mijenjati nakon predstavljanja druge generacije X1 2015.

Gubi li BMW serije 1 izazov u odnosu na X1?

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close