Automobili

Frenki Zapata predstavlja Jet Racer, svoj leteći automobil

Obećana stvar, stvar dospela, Frenki Zapata konačno otkriva svoj leteći automobil. Setite se, 2019. je obećao da će se vratiti sa još ambicioznijim projektom koji je u to vreme već bio uznapredovao.

Ovog meseca avgusta 2022., čovek koji je prešao Lamanš za 22 minuta sa svojim Fliboard Air-om demonstrira svoj leteći automobil pod nazivom Jet Racer. To nije prototip, već gotov proizvod sa nekoliko mogućih primena.

Na svojoj veb stranici, izumitelj Fliboarda iz Marseja objašnjava da se njegov Jet Racer može koristiti iu civilnom iu vojnom sektoru.

Civilni sektor vojni sektor
Demonstracije iz vazduha Brza mobilnost u specijalnim operacijama
Slobodno vreme Izviđački i osmatrački letovi
Brz pristup na čamcima
Jet Racer Frankija Zapate nije „leteći automobil“ ako uzmemo u obzir da automobil nužno ima točkove kako je navedeno u rečničkoj definiciji Le Robert. Tačnije, reč je o „letelini za vertikalno poletanje i sletanje“ kako možemo da pročitamo na sajtu Zapata.com. Mašinu pokreće 10 mikro turbomlaznih motora koji mogu da je pokreću do brzine od 250 km/h. Frenki Zapata priznaje da Parižanin nije prešao 120 km/h jer je „oblast za testiranje leta još uvek premala“ .

Težak od samo 78 kg zahvaljujući laganom i modularnom okviru, Jet Racer može da leti do maksimalne visine od 3000 m. NJegova nosivost je 200 kg. Pošto je bezbednost važna tačka, Jet Racer može izgubiti 2 reaktora bez uticaja na let. Takođe ima pomoć pri upravljanju i „suvišnu električnu kontrolu za svaki motor“.

Povodom predstavljanja Jet Racer-a, Zapata predlaže da postane ” pioniri mobilnosti budućnosti” učešćem u probnoj kampanji u SAD. Iz kompanije objašnjavaju da će biti izvučeno 100 ljudi koji će učestvovati u selekcionim testovima. Na kraju ovih testova biće odabrano 25 učesnika.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close