Automobili

F1 | FIA i tim spremni da pregledaju pravila ograničenja budžeta

Iako se uvođenje ograničenja troškova od početka 2021. naširoko smatra uspehom u približavanju mreže u smislu potrošnje, postoje neke oblasti u kojima se njen obim smatra previše restriktivnim.

Dok je s jedne strane to doprinelo da veći timovi ne potroše velike količine novca na ogromnu prednost, s druge strane postoje aspekti koji su manjim timovima sprečili da ostvare željenu dobit.

Jedno od pitanja koje je privuklo najveću pažnju poslednjih meseci je činjenica da su timovi ozbiljno ograničeni u svojim kapitalnim izdacima, tako da nema mnogo prostora za poboljšanje osnovne infrastrukture.

Najbolji video snimci

Iako timovi mogu da grade nove fabrike i da je određeno izuzeće odobreno u pravilima o ograničenju troškova za nove aerotunele, svaka druga investicija potrebna za poboljšanje opreme mora biti uključena u ograničenje opšteg ograničenja troškova koje timovi moraju da ispune.

To znači da timovi koji su imali najbolju infrastrukturu na početku takmičenja imaju zaključano vođstvo, dok se oni čije je ulaganje zaostalo suočavaju sa izgledom da će morati da oduzmu novac od performansi automobila ako žele da poboljšaju svoje objekata.

Ispostavilo se, međutim, da su započeti preliminarni razgovori kako bi timovi dobili više slobode u pogledu potrošnje, kako bi imali priliku da unaprede pogone svojih fabrika.

Prema Motorsport.com, o tome se razgovaralo na poslednjem sastanku Komisije Formule 1, a šef tima Vilijams DŽejms Vouls je posebno želeo da promeni pravila u ovoj oblasti.

Uz veliki broj rivala koji podržavaju osnovnu ideju, plus FIA i FOM otvoreni za perspektivu, podrazumeva se da se detaljnija analiza potencijalnih promena odbitaka kapitalnih troškova priprema za dalju diskusiju u narednim nedeljama.

Govoreći o tome, Vovles je rekao da je za buduće zdravlje Formule 1 od suštinskog značaja da mali timovi imaju sredstva da poboljšaju svoje objekte ako budu ostavljeni.

„Ja lično smatram da ako želimo meritokratiju, moramo da damo mom timu mogućnost da uhvati korak sa nekim od velikih timova i ima iste resurse“, objasnio je on.

Vouls je rekao da je jedno od iznenađenja koje je pronašao kada se pridružio Vilijamsu bio nedostatak niza sistema koji se nalaze u većim timovima koji se ne mogu nadograditi bez dostizanja limita troškova.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close