Automobili

Dolina motora, plodno tlo za italijanske superautomobile

Ako Toskana ima svoj Kjanti, Emilija-Romanja ima svoju „Dolinu motora“ i ponos što ima jednu od najvećih koncentracija u svetu proizvođača motocikala i luksuznih sportskih automobila.

Bogata poljoprivredna ravnica, “Terra dei motori” (Zemlja motora), mala teritorija koja se prostire na oko 1000 km2u suštini između Bolonje i Modene, video Ferarijevog konja u skačenju i Lamborginijevog bika kako juri preko njegovih polja ječma i pšenice.

Tu su rođeni i proizvođači Maserati i Dukati, kao i drugi manje poznati i mnogo elitniji, poput Paganija i Dalara , ili grupe Energika čiji se električni motocikli takmiče u paralelnom GP šampionatu.

Svake godine, za vikend, svi ovi brendovi izlažu svoje kreacije na trgovima Modene na oduševljenje brojnih obožavatelja koji prave selfije pored trkačkog automobila na dva ili četiri točka.

Primer Paganija
Osnovan 1998. godine u San Cesario sul Panaro, u blizini Modene, od strane Argentinca Horasija Paganija, koji je ranije radio za Lamborghini, brend cilja na izuzetno ograničenu nišu klijentelu. Objekat se nalazi na periferiji malog grada od nekoliko hiljada stanovnika, u blizini poljoprivrednih površina i obuhvata muzej i proizvodnu radionicu.

„Treba nam između osam i devet meseci da napravimo automobil, a proizvodimo ih ukupno četrdesetak godišnje “, rekao je Kristofer Pagani, sin osnivača i šef komunikacija za brend, za AFP.

Prostor u kome se proizvode ovi automobili se ne zove „fabrika” već „radionica”. Nekoliko desetina tehničara i inženjera, uglavnom mladih ljudi, radi na izradi volana, koji čiste kalupe za modeliranje karoserije, u prijatnoj atmosferi apoteke u kojoj je sve uredno i besprekorno.

Četrdeset vrsta karbonskih vlakana, titanijuma, aluminijuma, sve je smišljeno da Pagani bude što lakši „ali refleksija je angažovana kod kupaca“ na mogućem budućem električnom Paganiju, težem zbog baterija, naglašava Kristofer Pagani.

Ferari protiv Lamborginija
U ovu zemlju uzgoja i oranja, u posleratnom periodu stigla je mehanizacija, traktori i poljoprivredna mehanizacija. Ferruccio Lamborghini je posedovao fabriku traktora i… nekoliko Ferarija. Legenda kaže da je jednog dana industrijalac rekao Enzu, šefu marke sa konjem koji skače: „Enzo, imam problema sa tvojim kolima“ , na šta je ovaj odgovorio: „Moraš ih sam napraviti samo ako ne ne sviđa mi se” .

Ova razmena, za koju danas niko ne zna da li je autentična, iznedrila je 1963. fabriku automobila Lamborgini, 15 godina posle traktorske. Ferari više nije sam: Emilia-Romagna postepeno gradi svoju reputaciju centra mehaničke izvrsnosti.

Sektor koji ne poznaje krizu
„To je uspeh koji dolazi izdaleka, plod je nekoliko generacija“ , objašnjava AFP-u Andrea Korsini, „ministar“ Emilije-Romanje za saobraćaj, infrastrukturu i turizam, koji je došao u Modenu.

Prema Ekonomskoj opservatoriji Riparte l’Italia, Motor Vallei obuhvata više od 16.000 kompanija, četiri kruga, šest vrhunskih centara za obuku i zapošljava više od 90.000 ljudi. „Što se tiče mogućnosti za posao, kontakata sa kompanijama, ovde je najbolje “, uverava AFP Emilio, 24, student automobilskog inženjerstva, koji je došao sa juga zemlje da nastavi specijalizaciju u Modeni.

Sektor luksuznih automobila beleži promet od 16 milijardi evra godišnje, uključujući 7 milijardi za izvoz, i pokazuje drsko zdravlje: 2021. Bugati, Ferari, Lamborgini, Bentlei ili Porsche, između ostalih, svi su zabeležili rekordne rezultate.

Mitski Bugati je takođe imao svoj procvat u regionu, proizvodeći EB110 početkom 1990-ih, prodat u to vreme za skromnu sumu od 500 miliona lira (oko 260.000 evra). (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close