Automobili

Dodge Challenger opremljen 9,4-litarskim V8 od 2.500 konjskih snaga

Dodge Challenger je jedan od najpopularnijih američkih automobila. Čak i ako prvi model već slavi svojih pola veka, uspeh je i dalje prisutan i potražnja za prvom generacijom je i dalje velika na tržištu polovnih.

A među ljubiteljima ove generacije ima onih koji žele da mu vrate nekadašnji sjaj, i onih koji žele da ga iskoriste kao bazu za pravljenje onoga što se zove restomod. U drugoj kategoriji nalazimo australijski tjuner Rides bi Kam, koji je napravio Challenger koji razvija ne manje od 2.500 konjskih snaga.

Monstruozno moćan
Često su projekti ovog tipa opremljeni motorom koji isporučuje Mopar, kao što je 6,2-litarski V8 sa kompresorom za Challenger i Charger Hellcat , ili čuveni 5,7-litarski HEMI 345, jeftiniji blok za kupovinu.

Ali za australijskog trenera to nije bilo dovoljno. Ispod haube njegovog Dodge Challenger-a nalazimo ogroman blok od 9,4 litara koji je sastavio Stanton Racing Engines, američki tjuner sa sedištem u Nikolasvilu, Kentaki.

Opremljen sa injektorima od 2200 cm3, kućište gasa od 12 cm i kompresor F3 ProCharger, motor šalje 2.500 konjskih snaga na gigantske zadnje točkove preko prilagođenog šestostepenog manuelnog menjača i diferencijala iz Roadster Shopa.

A najapsurdnije u svemu ovome je da je ovaj Čelendžer homologovan za put. Ali ne bilo kakvim putevima, samo u Australiji i Sjedinjenim Državama. U Francuskoj bi takav model bilo gotovo nemoguće homologovati.

Luksuzno i neo-retro
Međutim, ovaj Dodge ne nudi samo brdo konja ispod haube, unutrašnjost je takođe pažljivo prerađena. Unutrašnjost je potpuno redizajnirana bez previše izobličenja originalnog dizajna.

Automobil ima smeđe kožne presvlake i aluminijumske detalje, kao i moderne instrumente sa iPad-om integrisanim u centar kontrolne table koji deluje kao infotainment sistem.

Sedišta Challenger-a potiču iz Holden Commodore-a (australska verzija „naše“ Opel Insignije), a ogroman tunel za menjač pravi putnicima društvo. Cela stvar je trajala oko 10.000 sati rada.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close