Automobili

Delage D12: rekord Nirburgringa na vidiku

Održavanje rekorda u krugu Nordšlajfe za serijski automobil oduvek je bio cilj, ponekad nije uvek pretpostavljen, za proizvođače sportskih automobila.

To je pre svega način i odličan komunikacioni alat da se istakne performanse njihovih modela na stazi koja se, istorijski gledano, smatra jednom od najkomplikovanijih i najzahtevnijih na svetu.

A kada prodajete superautomobil koji se prodaje za zlato, argument Nirburgringa može biti odličan način da se ubrza proces prodaje.

Za Lorana Tapija, francuskog preduzetnika i novog izvršnog direktora Delagea, rekord na Nordschleife-u bi bio važno merilo za brend. A sa D12 , Laurent Tapie misli da je moguće osvojiti apsolutni rekord za rutu. Pokušaj bi čak bio planiran za kraj 2022. ili početak 2023. godine.

„Želim da D12 obori rekord kruga u Nirburgringu u uličnoj kategoriji “, rekao je Laurent Tapie našim kolegama na Motor1.com USA tokom intervjua u salonu Delage u Fort Loderdejlu na Floridi.

D12 svakako ima ono što je potrebno ispod haube da obori rekord. Atmosferski 7,6-litarski V12 razvija 960 konjskih snaga, a kada je uparen sa elektromotorom od 110 konjskih snaga, D12 se može pohvaliti ne manje od 1.100 konjskih snaga. Ali pored snage, Loran Tapi potvrđuje da će dizajn D12, usredsređen na aerodinamiku i inspirisan F1, biti jedan od glavnih razlika i ključ uspeha.

A da bi se postigla ova napredna aerodinamika, Delage je sastavljen od tima stručnjaka. Na kontrolama nalazimo Benoa Bagura, inženjera specijalizovanog za moto sport sa više od 35 godina iskustva u takmičenju.

“Kada sam angažovao Benoita, menadžera projekta, rekao sam… ‘Želim da stvorite nešto što je moguće bliže vožnji Formule 1’. A ako je blizu F1, to znači da će biti brže od svega na krugu“.

„Benoa mi je objasnio: ‘tajna brzog kretanja na stazi, posebno na ovako dugoj stazi, je aerodinamika.’ Jer na kraju dana, hiperautomobili i superautomobili su svi izuzetno moćni…ali prava razlika je u aerodinamici.Ako želite maksimalnu silu pritiska u prednjem delu, radite na prednjem kraju. ‘Formula 1. Nije slučajno da Formula 1 koristi ovaj oblik… tako da smo vrlo rano definisali projekat na ovaj način.”

Delage D12 je trenutno u završnoj fazi testiranja, automobil je već sertifikovan i prolazi kroz obavezne testove sudara u Evropi. Prvi primerci za kupce biće isporučeni krajem godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close