Automobili

BMV M4 CSL (2022): 550 KS i 100 kg manje na skali

BMV ulazi u gustu proslave 50thgodišnjice svoje podele M. U znak obeležavanja ovog događaja, M4 CSL ima svoju svetsku premijeru na Villa d’Este Concours d’Elegance, najekstremnijoj i ekskluzivnoj verziji nemačkog kupea, koji će se proizvoditi od jula u samo 1.000 jedinica (uključujući 29 za Francusku ).

Povratak grba CSL-a
„Competition Sport Lightveight“: ovo je značenje akronima CSL. Počevši od prvog koncepta, M4 CSL nastavlja dinastiju koja je počela sa 3.0 CSL iz 1970-ih, a zatim, 2003., sa M3 CSL. Novi M4 CSL deli veliki deo svojih gena sa M4 GT3, što posebno objašnjava prilično izvanredno vreme tokom njegovih prvih testova na Nirburgringu.

BMV komunicira u krugu za 7:20.207 na petlji od 20.832 km. To je brže od Ferrarija 488 GTB (i samo tri sekunde brže od Porsche 911 Turbo S ). Ovo vreme kruga ga čini najbržim BMV-om koji je dozvoljen za puteve u istoriji Green Hell-a.

Ispod haube nalazimo S58 redni šestocilindraš iz M3 i M4 Competition (a uskoro i iz M3 Touring ) koji se kreće sa 510 na 550 KS, uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,7 sekundi i 0 do 200 km/h za 10,7 sekundi. Maksimalna brzina je, u međuvremenu, najavljena na 307 km/h. Posebno interesantni podaci s obzirom da je M4 CSL pogon na zadnje točkove, a ne kDrive.

Mnogi tehnički elementi M4 GT3 su integrisani u M4 CSL, kao što su turbo, poseban sistem hlađenja i izduvni sistem od titanijuma visokih performansi. Menjač je, u međuvremenu, osmostepeni automatski M Steptronic čija je kalibracija prilagođena posebno ovoj CSL verziji.

Autentični sportski automobil
BMV M4 CSL predstavljen na fotografijama je presvučen u ekskluzivnu mat boju „Frozen Brooklin Grei“ (dostupne su i boje „Alpine Vhite“ i „Sapphire Black“) sa karbonskim elementima i nekim crvenim umetcima kako bi se istakla bočna strana. U poređenju sa M4 Competition, CSL dobija haubu sa duplim poklopcem, crnim značkama i još većim otvorima za vazduh.

Kada je automobil otključan, prednja svetla opremljena laserskom tehnologijom svetle žutom bojom, čime jasno odražavaju svet konkurencije. Svetlosni potpis zadnjih svetala je takođe poseban, opremljen je novom tehnologijom za stvaranje trodimenzionalnog efekta.

Inženjeri su takođe revidirali krutost karoserije kako bi bolje upravljali dodatnom snagom i smanjenjem težine. Instaliran je novi sistem vešanja, koji posebno omogućava spuštanje automobila za osam milimetara u odnosu na M4 Competition.

Dodatno, kontrola vuče se može podesiti na deset različitih nivoa. CSL je opremljen sa 19-inčnim prednjim i 20-inčnim zadnjim točkovima od lake legure. Okruženi su Michelin Pilot Sport Cup 2 R gumama razvijenim specijalno za ovaj model u dimenzijama 275/35 ZR 19 napred i 285/30 ZR 20 pozadi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close