Automobili

Toiota planira da postigne ugljen-neutralnost do 2035

Japanska firma je u početku ciljala na 2050. godinu, ali najnoviji dobri rezultati omogućavaju joj da bude još ambicioznija.
Ugljenična neutralnost je cilj mnogih velikih kompanija u više ili manje dugom roku. U automobilskom svetu nekoliko proizvođača želi da postigne neutralnost ugljenika u svojoj proizvodnji do 2050. godine . Ali očigledno, ovaj cilj za neke nije bio dovoljno ambiciozan.

Japanska Toiota, koja je prošle godine ponovo postala najveći svetski proizvođač automobila , objavila je u petak da sada namerava da postigne ugljeničnu neutralnost u svojoj proizvodnji do 2035. godine , u odnosu na 2050 do sada.

„Toiota će se suočiti sa nizom izazova kako bi svoje fabrike učinila ugljen neutralnim do 2035. godine“, rekao je Masamichi Okada, menadžer proizvodnje grupe, u internetskoj prezentaciji. “Tražimo da postignemo zelene fabrike. Neutralnost ugljenika daje nam priliku da iz temelja preispitamo proizvodnju,” dodao je Masamichi Okada.

To će podrazumevati, na primer, optimizaciju procesa farbanja, jedan od energetski najintenzivnijih poslova u automobilskoj industriji, dok će se razviti upotreba alternativnih tehnika kao što su lepljivi filmovi.

Toiota je pionir u hibridnim vozilima i vozilima na vodonik , ali sada takođe pojačava brzinu na polju električnih vozila. Mnoge druge globalne automobilske grupe već su postavile ciljeve neutralnosti ugljenika na duži ili kraći rok, dok pitanja zaštite životne sredine postaju sve značajnija.

Hitnost globalnog zagrevanja biće takođe jedna od glavnih tema samita lidera velikih sila G7 koji je otvoren prošlog petka na jugozapadu Engleske. Japan je prošle godine objavio cilj ugljen-neutralnosti za 2050., usklađujući se sa Evropskom unijom, a Sjedinjene Države su to učinile u aprilu ove godine.

Ugljenična neutralnost je princip čija je definicija promenljiva i ponekad vrlo široka. Sastoji se u postizanju različitih sredstava ravnoteže između emisija i apsorpcije gasova staklene bašte ljudskog porekla.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close