Automobili

Porše 962C vredan više od milion evra srušio se u Banji

U ovom videu ne postoji jedan, već dva šokantna aspekta koji nam pokazuju sudar klasičnog Porschea . Prvi je količina štete koju je pretrpeo ovaj trkački automobil, 962C, s obzirom na njegovu brzinu u trenutku udara. Drugi je da, srećom, vozač nije teže povređen.

Svako ko je upoznat sa 962C zna da je ova nesreća veoma velika stvar. To je zaista automobil od neprocenjive vrednosti!

Ovaj video dolazi iz Auto Addiction-a i prikazuje nedavni događaj u Spa-Francorchamps-u . Ne znamo konkretan događaj niti datum kada se desio, ali to ne menja posledice. Ovaj 962C je upravo prošao šikanu i približavao se cilju čuvene staze kada je pri ponovnom ubrzanju zadnji deo automobila zastao, odašivši nos automobila o zid.

Udar je potpuno uništio prednji deo poršea. I kao da vizuelni aspekt nije dovoljan, buka lomljenja karoserije mogla bi dugo da proganja noći entuzijasta. Od udarca su čak i pocepala vrata.

Srećom, u vreme nesreće nije bilo drugih automobila u blizini 962. Na snimcima nakon udara vidi se kako je automobil utovaren na platformu, a osoba nalik vozaču podiže nekoliko komada duž zida.

Šestocilindrični turbo bokser proizvodi 500 kV ili 680 KS za zapreminu od oko 2,9 litara. Porše 962, koji je težak 850 kg, korišćen je od 1984. do 1991. Postoje i modeli odobreni za put , poput onih koje proizvode Dauer ili Koenig. U zavisnosti od staze, trkačka verzija je dostigla maksimalnu brzinu od 400 km/h!

Koliko znamo, vozač je ubrzavao iz Chicane-a kada je twin-turbo ravno-šest motor udario kao topovska kugla. Možete čuti kako motor iznenada povećava brzinu neposredno pre nego što se zadnji okrene. I iako akcija deluje sporo, kamera je na izvesnoj udaljenosti od akcije. Nije brz uticaj po trkačkim standardima, ali automobil je morao da ide najmanje 100 km/h.

Porsche 962 je razvijen ranih 1980-ih i počeo da se trka 1984. U velikoj meri inspirisan trkačkim automobilom 956, njegov duži nos i integrisani čelični kavez su ugrađeni iz bezbednosnih razloga. , ali kokpit još uvek nije bio na dobrom mestu za u slučaju nezgode. Legendarni vozač Stefan Belof poginuo je u 962 tokom trke 1985. godine, dve godine nakon što je postavio ukupni rekord Nirburgringa na 956C, koji je ostao na mestu 35 godina. Ironično, Belofova fatalna nesreća sa njegovim 962 takođe se dogodila u Banji.

Još ne znamo šta će se dogoditi sa ovim srušenim Poršeom 962C. Procenjeno na milion evra, zamišljamo da će front biti obnovljen, nadajući se da šasija nije pretrpela više od toga. Između 1984. i 1991. proizvedeno je samo 91 primjerak.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close