Automobili

BMV M4 takmičarski test (2021) – Ima li dušu „M“?

Mogli smo se plašiti da će novi M4 učiniti kao i većina njegovih konkurenata i pasti u red. Ali bilo je veoma loše znati naše omiljene bavarske inženjere.
Dolazak novog BMV-a M3 ili M4 izaziva mi isto toliko uzbuđenje kao i dolazak novog Porsche-a 911. Nažalost, u trenutnom kontekstu gde postoji i najmanji gram CO2je istjeran, iskreno nisam očekivao mnogo od ovog novog niza “M” , pogotovo što BMV, uprkos svom istorijskom odjelu za sport, neće izbjeći ni nove propise.

Prvi efekti se već osećaju kod drugih proizvođača, počev od Mercedes-AMG-a koji u vreme ovog pisanja još nije predstavio svoj budući C 63, ali već znamo da će imati pravo na hibrid sa četiri cilindra . Na BMV strani, razvoj M3 i M4 započeo je nešto ranije, a tada postoji prava zajednica entuzijasta koja se vrti oko brenda. Oba modela su zbog toga bila posebno nestrpljivo iščekivana, a da su tretirani kao da Mercedes-AMG trenutno upravlja svojim predstojećim C 63, ogorčenje bi bilo dodatno pojačano .

Budući da BMV M3 i M4 nisu nužno lagano započeli karijeru. Razlog ? Iznova i iznova ova čuvena rešetka koja ne prestaje da govori. Možete slobodno da se odlučite o ovom estetskom (a takođe i tehničkom) izboru BMV-a M. Lično me ova prednja strana i veličina rešetke ne šokiraju više od Audijeve najnovije produkcije, njihovog čuvenog „Single Okvir „još nesrazmerniji.

Prezentacije
BMV M4, poput M3, raste s godinama i zauzima 13 centimetara više u poređenju sa prethodnikom i 2,6 centimetara više u odnosu na seriju 4. Dakle, sa 4,79 metara dužine , M4 nema nikakve veze sa kompaktnošću M3 E30 (4,35 metara) vremena jer je to 45 centimetara više, samo to! Još uvek cenimo bokserske strane ovih sportskih modela kao i uvek, sve u kombinaciji sa 18-inčnim prednjim i 19-inčnim zadnjim felnama kao standard. Kao opcija, moguće je prebaciti na 19 inča napred i 20 inča pozadi.

Spoljni paket “M Carbon” (opcionalno po ceni od 4750 evra) dodaje neke elemente od karbonskih vlakana, uključujući retrovizore, deflektore u prednjem braniku ili čak zadnji difuzor. Karbonski krov dolazi standardno, ali budite oprezni ako se odlučite za besplatnu opciju za stakleni krovni otvor, više neće biti dostupan. Kad smo već kod ugljenika, kabina našeg M4 i dalje je opremljena nekim elementima napravljenim od ovog materijala, posebno umetcima i lopaticama na volanu, ali posebno su vrhunska sedišta sa kašikom „M Carbon“ (3850 evra) koja imaju nas najzavedeniji.

Pošto ste isprobali dve verzije, sa standardnim sedištima i onima u karbonu, ulaganje od 3850 evra može biti opravdano ako napravite stazu . Karbonska sedišta nude mnoga podešavanja i apsolutno savršenu potporu, pogotovo što je sedište relativno udobno za svakodnevnu upotrebu. Mali dodatak je što je moguće odvrnuti naslon za glavu kako biste mogli da vozite sa kacigom bez ometanja. Imajte na umu da su sedišta „M Carbon“ uključena u paket „M Performance Piste“ po ceni od 19.450 evra.

Po našem mišljenju, ovaj paket je veoma bitan za upotrebu na krugu, jer uključuje izbor od četiri stila naplataka obrubljenih Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect, sistemom “M Drive Pro” (koji je vrsta ko pilot virtuelni koji vam pomaže da poboljšate vreme kruga ili driftanje), keramičke kočnice od ugljenika, karbonski umetci, head-up displej, paket „Ekperience M“ (koji vam omogućava da povećate maksimalnu brzinu od 250 na 290 km / h) i dakle čuvena karbonska sedišta. Svi ovi elementi se naravno mogu odabrati nezavisno od ovog paketa.

Konkurencija BMV M4 u nekoliko figura
Jednom kada nije uobičajeno za test modernog automobila, nećemo vam govoriti o kapacitetu baterije, dometu u električnom režimu i vremenu punjenja. Uprkos svemu, prvi put za 35 godina postojanja, BMV M3 i M4 imaće pravo na pogon na sva četiri točka nazvan M kDrive. Isto kao na poslednjim M5 i M8, ali što favorizuje dolazak para na zadnjoj osovini . Spašeni smo. U svakom slučaju, prvi dostupni modeli, a samim tim i naši test modeli, stvarni su pogon.

Sa najavljenih 1725 kilograma praznih, ili 180 kilograma više od svog prethodnika, mogli bismo se zapitati o prisustvu pogona na sve točkove. Ali ne, težina je verzije sa pogonom na zadnje točkove i nadamo se da se neće osećati previše za volanom. Brend nam je rekao da će verzija M kDrive i dalje uzeti stotinu kilograma na skali, ali „za zaista veći nivo performansi“ prema jednom od Michelin-ovih testera prisutnih tokom našeg testa i koji je već uspeo da isproba brojne prilike obe verzije.

Ispod haube, nalazimo novi ravno šest inaugurisan Ks3 i Ks4 M . Ovaj 3.0-litarski tvin-turbo dostupan je u dve verzije: jednoj od 480 konjskih snaga za „kratki“ M4 i drugoj od 510 konjskih snaga za verziju Competition. U Francuskoj ćemo imati pravo samo na M3 i M4 Competition jakih 510 konjskih snaga (pri 6250 o / min) i 650 Nm (pri 2750 o / min). Što se tiče performansi, naše M4 takmičenje smanjuje sa 0 na 100 km / h za 3,9 sekundi , sa 0 na 200 km / h za 12,5 sekundi i maksimalna brzina se povećava na 290 km / h (umesto na 250) Paket “Ekperience M” (2500 evra).

Kako je ručni menjač dostupan samo u verzijama „van konkurencije“, ni mi nećemo imati pravo na njega. Umesto toga, imamo automatski menjač sa osam pretvarača, umesto robotskog menjača sa dvostrukom spojkom DKG koji je ugradio stari M4, koji bi imao malo problema sa rukovanjem obrtnim momentom iz vesti prema BMV-u.

Juriš na male puteve Auvergne
Naš test se održava u Auvergneu, a naša prva okretanja biće na brodu BMV M4 bez paketa „M Performance Piste“. Drugim rečima, ima Michelin Pilot Sport 4S, čelične kočnice i klasična sedišta sa kašikama. Jednom instaliran na brodu, položaj za vožnju je odličan , sa volanom savršeno ispred vozača i sedištem koje se može podesiti po želji. Jednim pritiskom na dugme „Start“ i šestocilindrični kreću sasvim tiho. Šteta, filteri za čestice, dvostruki turbo motori sa indirektnim vazdušnim hlađenjem i toplotno izolaciono dvostruko zastakljivanje (450 evra) smanjuju glas šest cilindara.

Da bi zvuk bio dostojan imena, biće potrebno potražiti bogati katalog dodatne opreme „M Performance“ i istoimenu izduvnu liniju od titana (5327 evra) koja nameće specifični difuzor ugljenika (1809 evra). Šest cilindar, međutim, daje glas na malim putevima koji tačkašu Pui-de-Dome, posebno malo trzajući naš M4, koji izgleda kao senator, svakodnevno je zbunjujuće lako i vrlo poslušan.

Stoga, kao i novi Porsche 911 , da biste imali privid početka senzacije, morate ići brzo, vrlo brzo, prebrzo i mnogo brže od starog M4 . Za ovo su uglavnom krivi svi moderni sportski automobili. Zupčanici su kanonski, a menjač pretvarača povezuje izveštaje gotovo jednako brzo kao dvostruka kvačila, bez prekida opterećenja. Ali za prave senzacije biće neophodno ići na teren malo pogodniji.

Na krugu Ladouk Michelin
Da bismo imali bolju predstavu o dinamičnom ponašanju novog BMV-a M4, imali smo sreće da smo imali pristup Michelin-ovoj test stazi od Ladouka do Clermont-Ferranda. Vrhunac luksuza, imali smo pravo na stazu više od tri sata za sebe. Dovoljno da mirno shvate ovaj prilično tehnički krug i ne nužno vrlo brzo. Ali pre toga, imali smo pravo na malu „veselu zabavu“ sa Joelom, test vozačem Michelina i zaduženim za razvoj guma za celu BMV M liniju.

Još jedna staza od nešto više od osam kilometara kruži oko Michelin-ovih prostorija i omogućava razvoj guma velikom brzinom. Joel nas je zato vodio u malu turneju brodom M4 opremljenim paketom „M Performance Piste“ i samim tim Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect. Prilika da nam pokaže da je pri oko 280 km / h moguće vršiti prilično oštre promene pravca , a da se automobil ne spotakne , a takođe je moguće pokrenuti lepe klizeće brzine od 220 km / h, a da ne završite u zidu. Ali to je samo zato što Joel vozi.

Nakon ove spektakularne demonstracije, vreme je da preuzmemo kontrolu nad ovim M4 na stazi, sa mnogo manje talenta od Joela. Pre nego što započnemo sesiju, prilagođavamo parametre tastera M1 i M2 na volanu, dve prečice koje padaju tačno ispod palca da bi se trenutno prebacili iz poslušnijeg režima u zaista divlji mod. Moguće je izmeniti brzinu menjača, upravljanje motorom, podešavanja šasije, konzistenciju upravljača, osećaj papučice kočnice ili DSC proklizavanje.

I još nije gotovo. Zahvaljujući režimu „M“ moguće je prilagoditi prag intervencije sistema pomoći kako bi se pristupilo normalnom režimu „put“, režimu „sport“ sa delimično pomoćnim pomagalima u stanju pripravnosti i na kraju režimu „praćenje“. bez više pomoći. Da bi bio potpuno potpun, „Kontrola vuče“ se može konfigurisati na deset nivoa , poput Mercedes-AMG GT R , nula je nivo na kojem će vam automobil omogućiti da sa njim radite šta želite bez intervencije dosadne elektronike štaka.

Sa deaktiviranim svim pomagalima i nivoom „Kontrole vuče“ na nuli, BMV M4 se pretvara u pravu plesačicu , iako gume Pilot Sport Cup 2 Connect i dalje pružaju dovoljno prianjanja da zaista sebi dopustite lepe nanose. Ne biste se ustručavali da prekomerno upravljate kada ulazite u krivu da biste započeli zanos. Jednom kad odete, zadnji kraj će vas poslušati vrhom desne noge i okom, sa vrlo prirodnim klizanjem, kao što volimo kod zadnjeg pogona, i prilično jednostavno za održavanje. Možda bi bilo još lakše sa Michelin Pilot Sport 4S.

Sa aktiviranim pomagalima, BMV M4 se može pretvoriti u pravog lovca na krugove, skoro da zaboravimo da smo u pogonu na zadnje točkove. Pilot Sport Cup 2 pruža fenomenalno bočno prianjanje, dok keramika omogućava kasno kočenje i prilično dobro drži temperaturu. Novi BMV M4 je izdržljiviji od prethodnog i može da pređe mnogo krugova pre nego što pokaže prve znakove umora.

Pokazaćemo sebi malo manje pohvala prema smeru, prilično preciznom svakako, ali kome nedostaje osećaj, posebno u poređenju sa prethodnim M4. Isto važi i za osećaj pedale kočnice, koja se može podesiti na dva nivoa, ali nas nijedna nije ubedila. U svakom slučaju, moraćemo da zagrizemo na kraju pedale, što nas je malo zbunilo tokom prvih krugova staze.

Po kojoj ceni?
BMV M3 Competition kreće se od 102.000 evra, a M4 takmičenje kreće se od 104.550 evra . Po ovim cenama moramo naravno dodati neke vrlo primamljive opcije, uključujući paket „Inovacija“ (3200 evra) za više tehnofila, koji uključuje „Park Assist“, kontrolu pokreta, BMV laserske farove, punjenje pametnog telefona indukcijom, glavu – ekran gore, kao i duga svjetla protiv odsjaja. Nije neophodno za M4, ali mnogi kupci će označiti ovo polje da bi imali automobil „pun od punog“ .

Uz razne pakete i pojedinačne opcije, bez čak i traženja dodatne opreme „M Performance“, BMV M4 brzo vraća preko 130.000 evra. Značajna suma kojoj se mora dodati maksimalna kazna od 30.000 evra 2021. i 40.000 evra 2022. godine, čime je cena dovedena iznad 160.000 evra . Koliko god bio dobar ovaj BMV M4, „malo bocka“ kako bi se reklo.

Mercedes-AMG C 63 S Coupe (111.800 evra) i njegovih 510 konjskih snaga V8 manje su oštri i uskoro će proći ruku , dok je Audi RS 4, jeftiniji (96.940 evra) i manje moćan (450 ks), samo dostupan u karavanu i sa pogonom na sve točkove. Nema razloga za brigu oko BMV-a M4 sa ove strane (da bi se takmičio sa Audi- jem RS 4, biće potrebno sačekati BMV M3 Touring ), samo Porsche 911 Carrera (108.334 evra i 385 ks) i Carrera S (123.935 evra i 450 konjskih snaga) nude tako preterani stepen sportskosti, uprkos padu snage u oba slučaja. Budući 911 GTS trebalo bi da uravnoteži rasprave.

Završna reč
Sa svojom težinom od preko 1800 kilograma u potpunosti natovaren i sa vozačem, mogli smo očekivati još jedan GT sa jednostavnim „sportskim pretenzijama“, a to bi bila šteta za liniju automobila fantastičnih poput M3 / duo. M4. Srećom, M4 je pravi sportski automobil , svestraniji i „lakši“ od starog , naravno, posebno zahvaljujući prilično impresivnoj ravnoteži za pogon, ali ipak jednako uzbudljivoj.

Ali kada isključite sve elektronske zaštitne mere, M4 postaje oštar, okretan, zabavan i svi superlativi koje možete povezati sa sportskim automobilom. Nota je sigurno slana, ali retki su sportski kupei koji nude dva tako lepa lica. Kotrljajte lakat prema vratima na malim odeljenjskim putevima razumnim tempom ili nož između zuba, klizajući se ili ne na stazi. Ona sve zna da radi, i to sve na najlepši način. Ukratko, pravo „M“ .

Dobre poene Negativni bodovi
Bezumna svestranost Teška težina
Vrlo dobro podešena šasija Zastrašujuće oporezivanje
Motor senzacionalan kao i uvek Osećaj kao da se odmiče od prethodnog.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close