Automobili

Volkswagen, 2020 računi u crvenoj boji. Ove godine oporavak

Covid-19 ima utjecaja na račune: neto dobit pada na 8,8 milijardi, ali rezultati su bolji od očekivanih. Pandemija nije poštedjela bilans uspjeha velikih kompanija. A grupa Volkswagen se također morala suočiti s efektima Covid-19, koji su međutim utjecali na budžet na manje težak način nego što se očekivalo. 

To je također posljedica oporavka, u drugoj polovini godine, kineskog tržišta (najvažnijeg tržišta za Wolfsburg) i akcije ograničavanja troškova, uključujući smanjenje financijskih posljedica Dieselgate-a. Volkswagen grupa je tako zaključila 2020. godinu sa neto dobiti smanjenom za 37,1% na 8,8 milijardi eura i prihodima za 11,8% na 222,88 milijardi, dok je prodaja automobila pala za 16,4% na 9,157 miliona jedinica. 

L ‘ operativna dobit (isključujući neponovljive stavke) iznosila je 10,6 milijardi eura, što je pad od 45% na godišnjoj razini, uprkos efektima pandemije, uključujući 500 miliona EUR za troškove restrukturiranja. Kako je tekla prodaja automobila Automobilska divizija, ističe se u bilješci, pokazala je “solidan poslovni model” i postigla neto novčani tok od 6,4 milijarde eura (10,8 milijardi u 2019.) sa neto likvidnošću koja je na 21,8 milijardi eura porasla na 26,8 milijardi eura kraj 2019.

Njemačka kompanija utrostručila je prodaju električnih vozila na 422.000 prije strožih ograničenja emisija ugljičnog dioksida u EU. Predviđanja za 2021. Za 2021. grupa očekuje porast prodaje i prihoda i povrat prodaje između 5 i 6,5%, kako je objasnio financijski direktor Frank Witter, napominjući da su „financijski rezultati koji su sada dostupni daleko bolji nego što se prvobitno očekivalo i pokazuju šta je naša kompanija sposobna postići, posebno u kriznim vremenima. 

Namjeravamo nastaviti ovaj trenutak oporavka, koji je započeo snažnim oporavkom u drugoj polovini 2020. godine, također u tekućoj godini. Nadalje ”, zaključio je,„ programi za smanjenje fiksnih troškova i nabavke učinit će nas dugoročno još solidnijima ”. Namjeravamo nastaviti ovaj trenutak oporavka, koji je započeo snažnim oporavkom u drugoj polovini 2020. godine, također u tekućoj godini. 

Nadalje ”, zaključio je,„ programi za smanjenje fiksnih troškova i nabavke učinit će nas dugoročno još solidnijima ”. Namjeravamo nastaviti ovaj trenutak oporavka, koji je započeo snažnim oporavkom u drugoj polovini 2020. godine, također u tekućoj godini. Nadalje ”, zaključio je,„ programi za smanjenje fiksnih troškova i nabavke učinit će nas dugoročno još solidnijima ”.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close