Automobili

Toplotni motor će preživeti zahvaljujući sintetičkom benzinu

Iako se čini da vlade i većina proizvođača automobila strmoglavo jure ka ‘potpuno električnom’, postoji mnogo glasova koji pokušavaju da ukažu na to da budućnost automobila ne leži samo u automobilima, koji rade na baterije.

Doduše, tehnološki neutralan pristup je neophodan za ekološku tranziciju i postizanje cilja klimatske neutralnosti. Ali postoji mnogo alternativa koje bi takođe smanjile emisije CO.2drastično. Dok čuvamo toplotne motore!

Stoga je u pitanju otvaranje prostora i podsticanje studija koje su daleko od sveta električne energije, ali su ipak važne u smislu smanjenja emisije CO.2. Porsche ide sličnim putem i gradi fabriku za proizvodnju eFuela , “sintetičkog benzina” koji obećava smanjenje zagađenja za 90% u poređenju sa tradicionalnim fosilnim gorivima.

Sačuvaj budućnost čuvajući prošlost
Pilot fabrika će biti izgrađena u Punta Arenasu , čileanska Patagonija, i imaće proizvodni kapacitet od 130.000 litara e-goriva do 2022. Međutim, u narednim godinama proizvodnja će se dramatično povećati, jer Porsche očekuje da će dostići 55 miliona litara 2024. 550 miliona u 2026.

Fabrika će biti izgrađena uz pomoć kompanija Porsche i Siemens Energi, kao i mnogih međunarodnih kompanija koje su privučene ekonomskim potencijalom projekta.

Michael Steiner , član odbora odgovoran za istraživanje i razvoj, postavlja ton u Porsche-u:

“Ovo je važan korak u našoj strategiji fokusiranoj na održivost. Ovaj projekat će omogućiti Poršeu da dostigne nultu emisiju ugljenika do 2030. Goriva proizvedena iz obnovljivih izvora energije su posebno pogodna za 911, ali i za sve modele iz prošlosti.”

Cilj kompanije je da prilagodi gorivo tako da se može koristiti u svim svojim istorijskim automobilima . U međuvremenu, 2022. godine, automobili Porsche Mobil 1 Supercup će biti prvi koji će pokretati eFuel.

Prirodna laboratorija
Čile nije slučajan izbor za Porše . Pre svega, Patagonija predstavlja savršene prirodne uslove za korišćenje obnovljivih izvora energije. Polazna tačka za sintetičko gorivo je energija vetra . Koristi se u procesu elektrolize za razdvajanje molekula vode na kiseonik i vodonik.

“Zeleni” vodonik dobijen ovom reakcijom se kombinuje sa CO2 prisutan u vazduhu za proizvodnju sintetičkog metanola, koji se zatim pretvara u e-gorivo.

Pored toga, čileanska politička administracija je odlučna da se u velikoj meri fokusira na obnovljive izvore energije. Sa nacionalnom strategijom za zeleni vodonik , Čile je sebi postavio cilj da postane najjeftinija zemlja na svetu za “proizvodnju” zelenog vodonika. Tačnije, kapacitet zemlje za proizvodnju ovog stvarnog goriva povećaće se sa 5 gigavata 2025. na 25 gigavata 2030. godine.

Osveta dizela
Folksvagen je još jedan brend koji ima veliko interesovanje za zelena goriva. Grupa radi na nekim od svojih 4-cilindarskih motora kako bi bili kompatibilni sa ekološkim dizelom . Napravljeni od biljnih ulja ili čak piljevine, mogli bi smanjiti emisiju CO2 za 70 do 95% u poređenju sa konvencionalnim dizel motorom, prema nemačkom proizvođaču.

Pored toga, grupa radi na elektronskim gorivima pod nazivom “PtL ” (Pover-to-Likuid). Ova specijalna goriva takođe obećavaju znatno niže emisije štetnih gasova od trenutnih alternativa i pomoći će Folksvagenu da postigne neutralnost ugljenika do 2050. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close