Automobili

Toiota Mirai – 1.360 km sa punim rezervoarom, novi svetski rekord!

Toiota je objavila da je Mirai zvanično postavio svetski rekord u najvećoj udaljenosti koju je prešlo električno vozilo na gorivne ćelije bez dopunjavanja gorivom .

Rekord od 1360 km (845,3 milje) postavljen je tokom kružne vožnje u južnoj Kaliforniji od 23. do 24. avgusta 2021. Automobil je potrošio 5,65 kg vodonika.

“Ginisov rekord pomno je pratio pokušaj zvaničnog rekorda, koji je sledio svoja stroga pravila i procedure dokumentacije. Tokom svog putovanja usmerenog na efikasnost od 23. do 24. avgusta 2021. godine, Mirai je zabeležio impresivnih 152 MPGe vode samo kao emisiju. GUINNESS Sudija SVETSKIH ZAPISA Michael Empric potvrdio je rezervoar Mirai sa pečatom na početku i na kraju putovanja. “

To je više nego dvostruko EPA domet (402 milje u slučaju verzije KSLE i 357 milja u slučaju ograničene verzije) i znatno više od evropskog rekorda od 1003 km (623 milje).

Drugi rekord koji je postavio automobil na vodonične gorivne ćelije pripada Hiundai NEKSO – 778 km (484 milje) 2019.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, rekord su postavili vozači vešti u tehnikama hipermiliranja koje su optimizovale performanse vozila Mirai u specifičnim vremenskim uslovima i uslovima vožnje.

Predvođeno profesionalnim hiperlinkerom Vaineom Gerdesom i su-pilotom Boba Vingera, dvodnevno putovanje je počelo u ponedjeljak, 23. avgusta 2021. u Toiotinom tehničkom centru (TTC) u Gardeni, Kalifornija, gdje se nalazi grupa za razvoj baterija. Toiota Dvojac je putovao na jug do San Isidra, pa na sever do Santa Barbare preko Santa Monice i plaže Malibu duž autoputa na pacifičkoj obali. Vratili su se u TTC iste večeri i prešli 473 milje sa samo dve smene vozača tog dana.

Sledećeg dana, 24. avgusta 2021. godine, završili su dalje petlje vožnje, gde su prevalili dodatnih 372 milja u jutarnjim i popodnevnim satima saobraćaja u špicama na autoputu San Diego između Los Anđelesa i okruga Orange dok u Miraiju nije ponestalo vodonika i vratili se u TTC sa ukupno pređenih 845 milja, o čemu svedoči Empric. “

“Na kraju putovanja, Mirai je potrošio ukupno 5,65 kg vodonika i prošao je ukupno 12 vodoničnih stanica tokom putovanja bez punjenja gorivom. Mirai se vozio uglavnom satima, na vrhuncu, na temperaturama između 65 i 83 stepena Farenhajta. “

Pa, ako se domet od 402 milje prema EPA može prevesti u rekordnih 845 milja, onda bi možda Lucid trebao poslati jedan od svojih modela (s dometom od 520 milja) da postavi rekord. Preko 1000 milja?

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close