Automobili

Srećan rođendan MG, 100 godina istorije u Silverstonu

Postoji engleski brend koji ove godine slavi 100 godina istorije, to je MG, akronim za Morris Garages (sa “s”). Brend koji je između 1922. i 1924. godine sa serijom automobila prvo ušao na britansko, a potom i evropsko tržište, zahvaljujući ideji veoma ambicioznog čoveka, Sesila Kimbera, koji je sticanjem prava postao generalni direktor.

Veoma sam mlad i da bih zaista shvatio koliko su brend i svi entuzijasti i danas vezani za njegovu stogodišnju istoriju – i koliko cene i današnje automobile – odleteo sam u Silverstone, na jedinstveni događaj koji je osmišljen zajedno sa “rođacima” , uvek Englez, iz kluba Trijumf . Evo kako je to prošlo.

Prava strast
Oko 3.000 MG i 1.000 trijumfa učestvovalo je u svečanom događaju povodom 100. godišnjice engleske kompanije , svi okupljeni na trkačkoj stazi Silverstone. Šetajući unutar engleskog hrama brzine, pomalo kao što je Monca za Italiju, udahnuo sam pravi vazduh velike strasti prema brendu.

Stigavši na stazu koju su Britanci najviše voleli, u stvari, našao sam se ispred prostranstva sportskih automobila proizvedenih tokom prošlog veka, a svi su pozicionirani pored nove i aktuelne ponude kuće .

Na mestu čije su obline zaista napisale veliki deo istorije automobila u Velikoj Britaniji, mogao sam da se divim nekim bezvremenskim inženjerskim remek-delima izbliza.

Od ova dva pomena zasluga svakako pripada MG K3 Magnette , sličnom onom sa kojim je Tazio Nuvolari osvojio Turistički trofej 1933. godine, i replici, napravljenoj na osnovu Bullnose Covleija, jednog od prvih MG u istorija (žuti na fotografiji): Super Sports Morris iz 1923. prodat je u aprilu iste godine kupcu iz Oksforda.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close