Automobili

Sledeći Dodge Charger i Challenger će biti električni

Znamo da će električni automobili na kraju zameniti motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Prelazak je brži kod nekih proizvođača. Za Dodge, to će se promeniti dolaskom nove generacije Charger-a i Challenger-a, uprkos nedavnim glasinama o suprotnom.

U e-poruci za Motor1.com , portparol Dodge -a je potvrdio da platforma sledeće generacije neće izgubiti samo V8 Hemi, već i sve motore sa unutrašnjim sagorevanjem . Razgovor putem e-pošte usledio je nakon članka MotorTrend u kojem se tvrdi da će se Hemi vratiti budućim modelima Charger i Challenger . U stvari, ova dva buduća modela će biti isključivo električna.

„Članak je netačan “, rekao je portparol. “Hemi i ova platforma nestaju. Sledeća generacija će biti BEV.”

Platforma o kojoj je reč je LKS. Razvio ga je Chrisler 2005. Trenutni modeli koriste modifikovane verzije platforme – LD za punjač i LA za Challenger – koje prihvataju V6 i V8 motore kao i osmostepeni automatski menjač.

Nije tajna da Dodge radi na novom električnom automobilu. Najavljen prošle godine, očekuje se da će debitovati u formi koncepta u narednim nedeljama. Daće ukus serijskog modela iz 2024. godine, ali izvršni direktor Dodgea Tim Kuniskis je ranije nagovestio da njegov dolazak neće značiti trenutni kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovo je ostavilo vrata otvorena za spekulacije, a Kuniskis je čak izjavio da bi nova električna platforma mogla neko vreme koegzistirati sa sadašnjom. Sada znamo da će, kada se trenutni Chargers i Challengers penzionišu, to označiti kraj termalnog.

Ako postoji uteha za V8 entuzijaste, glasine sugerišu da Hellcat motor neće izaći na zadnja vrata. Nova verzija podešena da radi na E85 gorivo mogla bi da isporuči 900 konjskih snaga Čelendžeru pre nego što električna energija preuzme vlast.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close